Un proiect de lege care ar putea bloca TikTok în SUA va fi supus votului săptămâna viitoare în Camera Reprezentanţilor

Logoul companiei Tiktok în Culver City, Los  Angeles
Logoul companiei Tiktok în Culver City, Los Angeles (CHRIS DELMAS/AFP via Getty Images)

Un proiect de lege care ar putea duce la blocarea popularei aplicaţii de video-sharing TikTok în Statele Unite câştigă rapid teren în Camera Reprezentanţilor, în timp ce legislatorii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la potenţialul platformei de a supraveghea şi manipula americanii, potrivit AP.

Măsura a obţinut sprijinul preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, şi ar putea fi supusă votului chiar săptămâna viitoare în plenul Camerei, în special după ce, joi, membrii Comisiei pentru energie şi comerţ din Cameră au aprobat proiectul cu unanimitate de voturi (50-0).

Casa Albă a oferit sprijin tehnic în elaborarea proiectului de lege, deşi secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că încă mai este de lucru pentru a se ajunge în punctul în care legislaţia privind TikTok să fie susţinută de preşedintele Joe Biden.

Proiectul de lege are o abordare pe două direcţii. În primul rând, solicită companiei ByteDance Ltd., cu sediul la Beijing, să se despartă de TikTok şi de alte aplicaţii pe care le controlează în termen de 180 de zile de la promulgarea proiectului de lege, în caz contrar aplicaţiile respective vor fi interzise în Statele Unite. În al doilea rând, creează un proces restrâns pentru a permite ramurii executive să interzică accesul la o aplicaţie deţinută de un adversar străin dacă aceasta reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

"Este o măsură importantă, bipartizană, pentru a înfrunta China, cel mai mare duşman geopolitic al nostru, care ne subminează în mod activ economia şi securitatea", a declarat joi Johnson.

Unii legislatori şi critici ai TikTok au susţinut că guvernul comunist chinez ar putea forţa compania să împărtăşească date despre utilizatorii americani. TikTok spune că nu a făcut niciodată acest lucru şi că nu ar face acest lucru dacă i s-ar cere. De asemenea, guvernul american nu a furnizat dovezi că acest lucru s-ar fi întâmplat.

Mai mult, criticii susţin că aplicaţia ar putea fi folosită pentru a răspândi dezinformări benefice pentru Beijing.

Fostul preşedinte Donald Trump a încercat să interzică TikTok prin ordin executiv, dar instanţele au blocat acţiunea după ce TikTok a intentat proces, argumentând că astfel de acţiuni ar încălca libertatea de exprimare şi dreptul la un proces echitabil.

TikTok şi-a exprimat îngrijorări similare cu privire la legislaţia care capătă amploare în Congresul SUA în prezent.

"Acest proiect de lege reprezintă o interzicere totală a TikTok, indiferent cât de mult încearcă autorii să o mascheze. Această legislaţie va călca în picioare drepturile Primului Amendament a 170 de milioane de americani şi va priva 5 milioane de întreprinderi mici de o platformă pe care se bazează pentru a se dezvolta şi a crea locuri de muncă", a precizat compania într-o declaraţie pregătită.

Autorul proiectului de lege, republicanul Mike Gallagher, preşedintele republican al unei comisii speciale din Camera Reprezentanţilor care se concentrează asupra Chinei, a respins acuzaţiile TikTok privind o interdicţie. Mai degrabă, el a spus că este vorba de un efort de a forţa o schimbare în ceea ce priveşte proprietatea TikTok.

El a criticat, de asemenea, faptul că TikTok a îndemnat unii utilizatori să îşi sune reprezentanţii şi să îi îndemne să voteze împotriva proiectului de lege.

Notificarea i-a îndemnat pe utilizatorii TikTok să "vorbească acum - înainte ca guvernul dumneavoastră să priveze 170 de milioane de americani de dreptul lor constituţional la libera exprimare". Notificarea avertiza, de asemenea, că "interzicerea" TikTok ar afecta milioane de afaceri şi ar distruge vieţile a nenumăraţi creatori din întreaga ţară.

Utilizatorii de TikTok au răspuns inundând birourile legislatorilor cu apeluri telefonice. Unele birouri chiar şi-au închis telefoanele din cauza asaltului. Un consilier al Congresului care nu este autorizat să vorbească public despre acest subiect a declarat că legislatorii din comisia care a votat joi proiectul de lege, precum şi alţii, au fost inundaţi de apeluri.

"Astăzi, este vorba despre proiectul nostru de lege şi despre intimidarea deputaţilor care iau în considerare acest proiect de lege, dar mâine ar putea fi vorba de dezinformări sau minciuni cu privire la alegeri, la un război, la o serie de lucruri", a spus Gallagher.

"Acesta este motivul pentru care nu ne putem asuma riscul de a avea o platformă de ştiri dominantă în America controlată sau deţinută de o companie ce are legături cu Partidul Comunist Chinez, principalul nostru adversar".

Proiectul de lege vine la aproximativ un an după ce directorul general al TikTok a fost chestionat timp de mai multe ore de către legislatorii sceptici din cadrul Comisiei pentru energie şi comerţ din Camera Reprezentanţilor, îngrijoraţi de securitatea datelor şi de distribuirea de conţinut dăunător. Aceeaşi comisie s-a reunit joi pentru a dezbate şi vota proiectul de lege.

Reprezentanta Cathy McMorris Rodgers, preşedinta republicană a Comisiei, a declarat că accesul TikTok la atât de mulţi americani îl face un instrument de propagandă valoros pe care guvernul chinez ar putea să-l exploateze. De asemenea, ea a remarcat că firma mamă ByteDance este în prezent investigată de Departamentul de Justiţie al SUA pentru supravegherea jurnaliştilor americani.

"Prin acest acces, aplicaţia este capabilă să colecteze aproape orice punct de date imaginabil, de la locaţia oamenilor, la ce caută pe dispozitivele lor, cu cine se conectează şi alte forme de informaţii sensibile", a spus Rodgers.

Pentru a linişti îngrijorările legislatorilor, TikTok a promis că va izola datele utilizatorilor din SUA de compania mamă prin intermediul unei entităţi separate, administrată independent de ByteDance şi monitorizată de observatori externi.

TikTok spune că noile date ale utilizatorilor sunt stocate în prezent pe servere întreţinute de compania de software Oracle.

Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile şi alte grupuri de apărare a libertăţii de exprimare au îndemnat legislatorii să respingă proiectul de lege privind TikTok, afirmând într-o scrisoare adresată conducerii Comisiei pentru Energie şi Comerţ că "adoptarea acestei legi ar călca în picioare dreptul constituţional la libertatea de exprimare a milioane de oameni din Statele Unite".

Campania de realegere a lui Biden a deschis un cont TikTok ca o modalitate de a-şi spori atractivitatea în rândul tinerilor alegători, chiar dacă administraţia sa a continuat să ridice probleme de securitate cu privire la posibilitatea ca populara aplicaţie să împărtăşească datele utilizatorilor cu guvernul comunist din China.

Jean-Pierre a declarat că Casa Albă salută eforturile depuse de legislatori cu privire la legislaţia TikTok, însă aceştia trebuie să continue să lucreze la aceasta.

"Odată ce va ajunge într-un loc în care credem că ... este în poziţie legală şi este într-un loc în care poate ieşi din Congres, atunci preşedintele îl va semna", a declarat ea reporterilor miercuri, în timpul briefingului zilnic de la Casa Albă.

Ea a apărat, de asemenea, eforturile Casei Albe de a limita pericolele legate de TikTok, chiar dacă preşedintele american relaţionează cu persoane influente pe platforma de socializare, iar campania sa găzduieşte un cont TikTok. "Încercăm să ajungem la toată lumea. Preşedintele este preşedintele pentru toţi americanii... Nu înseamnă că nu vom încerca să ne gândim cum să ne protejăm securitatea naţională".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe