Un spital din oraşul afgan Kunduz lovit de un atac aerian. Cel puţin 19 morţi

Un posibil atac aerian american a lovit un spital umanitar din oraşul afgan Kunduz provocând 19 morţi şi cel puţin 37 de răniţi. Armata SUA a declarat că investighează incidentul.
Spitalul umanitar condus de Medecins Sans Frontieres în oraşul afgan Kunduz după bombardamentul din noaptea de 3 octombrie 2015.
Spitalul umanitar condus de Medecins Sans Frontieres în oraşul afgan Kunduz după bombardamentul din noaptea de 3 octombrie 2015. (Captură Foto)

Sâmbătă dimineaţa, 12 doctori de la Medecins Sans Frontières (MSF - Doctori Fără Frontiere) împreună cu 7 pacienţi, inclusiv 3 copii, au fost ucişi din cauza unui aparent atac aerian american asupra spitalului administrat de organizaţia internaţională în oraşul afgan Kunduz.

Alte 37 de persoane au fost rănite, printre care şi 19 membri ai personalului, a declarat Jason Cone, director executiv al MSF în SUA. Organizaţia nu a comentat în legătură cu identitatea victimelor, conform NBC News.

Colonelul Brian Tribus, purtător de cuvânt al coaliţiei, a confirmat faptul că SUA a desfăşurat un atac aerian sâmbătă dimineaţa, în jurul orei locale 2:15 (5:45 p.m. ET vineri), şi că este posibil ca acesta să fi cauzat “pagube colaterale” unui centru de sănătate din apropiere. Incidentul este în curs de investigare, a adăugat el.

Tribus a declarat că bombardamentele au vizat persoane care au ameninţat forţele coaliţiei. Ambasada SUA a declarat ulterior că este vorba de un incident tragic.

În imaginile difuzate după atac se putea vedea cum o mare parte din centrul sanitar continuă să ardă, în timp ce supravieţuitorii se înghesuiau în zonele care nu fuseseră atinse de bombe. Spitalul, singurul cu servicii de traumatologie şi chirurgie din întreaga regiune şi în care lucrau 80 de membri ai MSF, trata circa o sută de pacienţi în momentul în care a fost bombardat, a anunţat organizaţia umanitară, conform Agerpres.

Secretarul american al Apărării Ash Carter a susţinut, într-o declaraţie, că forţele americane, forţele de securitate afgane şi luptătorii talibani au fost activi cu toţii în zona din jurul spitalului, adăugând că “încă încercăm să determinăm ce s-a întâmplat mai exact”.

Militanţii talibani au preluat controlul asupra oraşului Kunduz la începutul săptămânii, dar guvernul afgan a declarat joi că forţele sale controlau complet oraşul, unde locuiesc 300.000 de oameni.

Armata afgană a declarat de asemenea că SUA a desfăşurat o lovitură aeriană sâmbătă dimineaţă la ora 2:15 împotriva rebelilor care trăgeau asupra soldaţilor americani, adăugând că investighează de asemenea incidentul.

Medecins Sans Frontières, cunoscut şi sub numele american Doctors Without Borders, a declarat că spitalul pe care îl administrează a fost lovit de câteva ori în timpul bombardamentelor.

“Bombele au lovit şi apoi am auzit avionul zburând deasupra. Apoi a avut loc o pauză şi alte bombe au lovit”, a declarat Heman Nagarathnam, şeful programului MSF în nordul Afganistanului. “Pacienţii care nu au reuşit să scape au ars de vii în paturile lor”, a adăugat el.

Preşedinta MSF Meinie Nicolai a susţinut într-o declaraţie că “acest atac reprezintă o gravă încălcare a Legii Umanitare Internaţionale. Nu putem accepta ca această pierdere groaznică de vieţi omeneşti să fie considerată doar o ‘pierdere colaterală’”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe