Un studiu descoperă contaminarea cu mercur a populaţiei Yanomami din Brazilia

Populaţia indigenă din nouă sate din teritoriul Yanomami din Brazilia a fost contaminată cu mercur
Populaţia indigenă din nouă sate din teritoriul Yanomami din Brazilia a fost contaminată cu mercur (Getty Images)

Populaţia indigenă din nouă sate din teritoriul Yanomami din Brazilia a fost contaminată cu mercur, iar cei care locuiesc mai aproape de siturile ilegale de exploatare a aurului prezintă niveluri mai ridicate de contaminare, potrivit unui studiu publicat joi, citat de Reuters.

Studiul realizat de institutul brazilian de stat Fiocruz a colectat mostre de păr de la aproximativ 287 de indigeni în octombrie 2022. Toate au avut rezultat pozitiv la testele pentru contaminarea cu mercur, aproximativ 11% dintre probe prezentând niveluri ridicate ale metalului greu, care este folosit de minerii ilegali din Brazilia pentru a separa aurul din minereu şi pământ.

Yanomami, al căror număr este estimat la aproximativ 28.000 de persoane, trăiesc în cea mai mare rezervaţie indigenă din Brazilia, în statele nordice Roraima şi Amazonas. Aceştia se confruntă cu o criză umanitară din cauza invaziei terenurilor lor de către minerii ilegali, care a provocat malnutriţie şi decese.

"Acest scenariu de vulnerabilitate creşte exponenţial riscul de îmbolnăvire la copiii care trăiesc în regiune", în special la cei sub cinci ani, a declarat Paulo Basta, care a coordonat studiul, într-un comunicat.

Potrivit studiului, indigenii cu niveluri mai ridicate de mercur au prezentat deficite cognitive şi au prezentat mai des afecţiuni la nivelul nervilor de la extremităţile corpului.

Peste 80% dintre cei care au participat la studiu le-au spus cercetătorilor că au avut malarie la un moment dat.

Peste 25% dintre copiii sub 11 ani din studiu erau anemici, iar aproape jumătate prezentau malnutriţie acută. Aproximativ 80% erau mai scunzi decât se aşteptau pentru vârsta lor, ceea ce sugerează şi malnutriţie cronică, a constatat studiul.

Toate cele 47 de mostre de peşte colectate de cercetătorii Fiocruz au fost, de asemenea, testate pozitiv pentru contaminare cu mercur.

"Copiii noştri se nasc bolnavi. Femeile sunt bolnave, bătrânii noştri sunt bolnavi! Oamenii noştri mor din cauza mineritului", a declarat Dario Kopenawa, şeful Asociaţiei Hutukara a Yanomami, într-o declaraţie de presă care a însoţit studiul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură