Un trauler suedez încearcă să spargă blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza

Traulerul suedez “Marianne of Gothenburg”.
Traulerul suedez “Marianne of Gothenburg”. (Captură Foto)

Un trauler suedez, care a pornit spre Fâşia Gaza pentru a provoca asediul Israelului asupra teritoriului palestinian sărăcit, îşi menţine direcţia în ciuda avertizărilor venite din partea Tel Aviv-ului.

Traulerul, numit “Marianne of Gothenburg”, a pornit în călătoria sa de aproximativ 9.260 de km din Gothenburg, Suedia, în 10 mai. Nava transportă panouri solare şi echipamente medicale, parlamentari danezi şi norvegieni precum şi binecunoscuţi activişti, artişti şi academicieni din Scandinavia.

Fiind în fruntea Flotilei a 3-a pentru Libertate, nava a sosit în portul Copenhaga, a raportat joi site-ul Demotix.

Această campanie face parte dintr-un nou efort de a sparge embargoul israelian vechi de 8 ani asupra enclavei.

Luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Emmanuel Nachshon, a susţinut că această acţiune este o “o provocare inutilă”, adăugând că regimul de la Tel Aviv nu va permite navelor neautorizate să pătrundă în apele palestiniene.

În mai 2010, comandourile armatei israeliene au năvălit asupra navelor Flotilei a 2-a pentru Libertate (Freedom Flotilla II), lângă coasta Fâşiei Gaza. Cel puţin 10 activişti americani de etnie turcă şi-au pierdut vieţile în atac şi aproximativ alte 50 de persoane care au făcut parte din convoiul de şase nave au fost rănite. Flotila a pornit din Turcia cu scopul de a livra ajutoare umanitare în Gaza.

Gaza se află sub blocadă israeliană din iunie 2007 iar acest lucru a dus la deteriorare puternică a condiţiilor de viaţă, la niveluri fără precedent ale şomajului şi la o sărăcie severă.

Locuitorii din Gaza au de înfruntat şi repercusiunile unei devastatoare ofensive desfăşurate de Israel din vara anului trecut, în cadrul căreia au murit aproximativ 2.200 de oameni şi au fost distruse numeroase clădiri şi structuri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe