Un tribunal olandez respinge un ultim argument al Rusiei în bătălia juridică privind fostul gigant petrolier Yukos

Mihail Hodorkovssky în Washington, 17 iunie 2015
Mihail Hodorkovssky în Washington, 17 iunie 2015 (JIM WATSON/AFP/Getty Images)
D.B.
21.02.2024

Un tribunal din Amsterdam a respins marţi argumentul final al Rusiei într-o bătălie juridică de ani de zile asupra unei sentinţe arbitrale. Este vorba concret despre faptul că Rusia trebuie să plăteasca 50 de miliarde de dolari după ce Kremlinul a falimentat în mod deliberat gigantul petrolier rus Yukos pentru a-l reduce la tăcere pe directorul său general, Mihail Hodorkovski, un critic înverşunat al preşedintelui Vladimir Putin, potrivit AP.

O comisie de arbitri internaţionali a decis în 2014 că Moscova a preluat controlul asupra Yukos în 2003 prin paralizarea deliberată a companiei cu pretenţii fiscale uriaşe. Acesta a ordonat Rusiei să plătească foştilor acţionari 50 de miliarde de dolari.

Fost magnat rus, aflat în exil, îi îndeamnă pe ruşi să "saboteze" războiul lui Putin

CEO Mihail Hodorkovski a fost arestat sub ameninţarea armei în 2003 şi a petrecut mai mult de un deceniu în închisoare, iar principalele active ale Yukos au fost vândute unei companii de stat. În cele din urmă, Yukos a dat faliment.

Decizia de marţi a Curţii de Apel din Amsterdam a respins un ultim motiv de apel depus de Rusia, care susţinea că foştii acţionari ar fi comis o fraudă. Într-o declaraţie scrisă, instanţa a declarat că Rusia a formulat cererea prea târziu în cadrul procedurii. Aceasta a adăugat că, chiar dacă Rusia ar fi invocat presupusa fraudă într-o fază anterioară a procesului, care a durat mult, aceasta nu ar fi schimbat rezultatul.

"La mai bine de 20 de ani de la exproprierea neruşinată a Iukos şi la mai bine de 10 ani după ce a fost obligată să plătească cea mai mare despăgubire din istoria arbitrajului, de peste 50 de miliarde de dolari, Curtea de la Amsterdam i-a respins Rusiei ultima scuză legal: este timpul să plătească", a declarat Tim Osborne, director al GML, o companie care reuneşte foştii acţionari majoritari.

Fost magnat rus dezvăluie cum au creat comuniştii Rusiei o nouă clasă de oligarhi

"Vom continua să ne concentrăm atenţia asupra executării în curs a activelor statului rus în Olanda, Anglia şi Statele Unite şi nu excludem că vom începe proceduri de executare şi în alte ţări", a adăugat Osborne într-o declaraţie scrisă.

Cazul iniţial a fost tratat în cadrul Curţii Permanente de Arbitraj, cu sediul la Haga, în Olanda. Ca urmare, Rusia a făcut apel la decizia de arbitraj din Olanda, dând astfel startul unei perioade lungi de litigii.

În arbitrajul din 2014, comisia de arbitraj a decis că Rusia a lansat "un asalt total asupra Yukos şi a proprietarilor săi beneficiari pentru a falimenta Yukos şi a-şi însuşi activele, eliminându-l, în acelaşi timp, pe Hodorkovski de pe scena politică".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor