Un vulcan erupe în Islanda, în apropierea unei centrale electrice

Un vulcan din regiunea de sud-vest a Islandei a erupt, trimiţând gheizere de lavă fierbinte până la o înălţime de 330 de metri, 18 decembrie 2023
Un vulcan din regiunea de sud-vest a Islandei a erupt, trimiţând gheizere de lavă fierbinte până la o înălţime de 330 de metri, 18 decembrie 2023 (Youtube - screenshot)

Un vulcan din regiunea de sud-vest a Islandei a erupt luni, trimiţând gheizere de lavă fierbinte până la o înălţime de 100 de metri. Erupţia a fost localizată în apropierea centralei geotermale Svartsengi, din apropierea oraşului Grindavík, care a fost evacuată luna trecută din cauza intensificării activităţii seismice, informează ZeroHedge.

"Ne uităm la cel mai rău scenariu. Erupţia pare a fi mare şi se află la doar aproximativ doi kilometri de infrastructura majoră", a declarat vulcanologul islandez Thorvaldur Thordarson.

În ultimele două luni, mii de cutremure au fost detectate în Islanda, ceea ce a dus la evacuările din noiembrie, casele şi drumurile fiind avariate de aceste evenimente. Situaţia s-a deteriorat atât de rapid încât autorităţile au declarat stare de urgenţă, evacuând Grindavík - unde locuiesc peste 3.000 de persoane în apropierea vulcanului.

Recent, biroul de meteorologie a avertizat cu privire la "probabilitatea semnificativă a unei erupţii vulcanice în zilele următoare".

Potrivit New York Times, doar în ultimii doi ani au avut loc trei erupţii în Peninsula Reykjanes, cel mai populat colţ al Islandei şi unde se află capitala acesteia. Atunci când s-a ordonat evacuarea oraşului Grindavík, la 11 noiembrie, autorităţile au afirmat într-o declaraţie că ţara este "foarte bine pregătită pentru astfel de evenimente".

"Islanda are una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenire a activităţii vulcanice din lume", se arată pe site-ul local.

De asemenea, autorităţile au ridicat alerta aviatică la portocaliu, din cauza pericolelor pe care le reprezintă vulcanul pentru avioanele care zboară în Atlanticul de Nord, în cazul în care cenuşa este aruncată în aer.

În 2010, vulcanul islandez Eyjafjallajokull a erupt după ce a fost în stare latentă timp de aproape două secole. Deşi nimeni nu a murit, impactul a fost semnificativ, deoarece norul de cenuşă rezultat a blocat la sol o mare parte din mijloacele de transportul aerian din Europa, timp de peste o săptămână.

Islanda are aproximativ 400.000 de locuitori şi circa 130 de vulcani. De fapt, din secolul al XIX-lea, nu a existat niciun deceniu în care să nu erupă un vulcan. Potrivit site-ului turistic, erupţiile sunt "aleatorii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură