UPDATE: Cameron tot mai aproape de obţinerea unui nou mandat de premier

Premierul britanic, David Cameron. (AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
08.05.2015

UPDATE: Conservatorii au obţinut majoritatea absolută de 326 de mandate în Camera Comunelor, informează o sursă oficială citată de AFP, conform Agerpres.

Ed Miliband, liderul Partidului Laburist şi-a anunţat vineri demisia din funcţia de lider al acestei formaţiuni politice după înfrângerea suferită în alegerile legislative desfăşurate joi în Marea Britanie.

La rândul său, Nick Clegg, liderul liberal-democraţilor britanici, şi-a anunţat de asemenea demisia din fruntea partidului său, tot în urma unei puternice înfrângeri înregistrate în alegerile de joi.

Şirul demisiilor este întregit de Nigel Farage, cofondatorul Partidului pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP), care nu a reuşit să intre în Parlament. Totuşi, Farage nu a exclus posibilitatea de a candida din nou pentru conducerea formaţiunii, conform Reuters.

****************************

Conform celor mai recente estimări ale BBC, Partidul Conservator al premierului britanic David Cameron a produs o mare surpriză şi este pe cale să guverneze Marea Britanie pentru alţi 5 ani.

Astfel, conservatorii sunt creditaţi cu 325 din cele 650 de locuri în camera inferioară a Parlamentului britanic, în timp ce principalul partid de opoziţie, cel al laburiştilor, va obţine 232 de locuri, mai arată estimările BBC.

Dacă se confirmă victoria conservatorilor în alegerile de joi, acest lucru înseamnă că este foarte probabil ca Marea Britanie să organizeze în următorii doi ani un referendum privind ieşirea sau rămânea ţării în Uniunea Europeană şi că miliarde de lire sterline vor fi tăiaţi din cheltuielile guvernamentale pentru a elimina deficitul bugetar a celei de-a cincea economii a lumii.

Anticipându-şi victoria, Cameron a declarat vineri dimineaţă că va fi premierul tuturor britanicilor, deşi sondajele de dinaintea alegerilor au arătat că cele două mari partide britanice vor merge cot la cot şi că nu va exista o majoritate parlamentară.

Liderul Partidului Laburist britanic, Ed Miliband, a declarat vineri dimineaţă că formaţiunea sa politică a avut o noapte foarte dezamăgitoare.

Recunoscându-şi practic înfrângerea, Ed Miliband a adăugat că îi pare foarte rău pentru ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în special în Scoţia unde ascensiunea naţionaliştilor ''i-a copleşit'' pe laburişti, arată Agerpres.

Liberal democraţii, care au guvernat alături de conservatori timp de 5 ani, vor obţine doar 10 locuri. Dacă se confirmă, atunci va fi un dezastru pentru liderul partidului, Nick Clegg, care ocupă şi funcţia de vicepremier al Marii Britanii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor