Ursula von der Leyen a avut nevoie de doar cinci ani pentru a distruge economia Europei [The Telegraph]

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Getty Images *)

Lansând în ultimii cinci ani o serie de împrumuturi costisitoare şi o strategie ecologică care va dezindustrializa continentul, impunând în acelaşi timp o serie de reglementări care distrug creşterea economică, Ursula von der Leyen este un dezastru în funcţia de şefă a Comisiei Europene, afirmă un articol de opinie semnat de jurnalistul Matthew Lynn şi publicat de The Telegraph.

Potrivit acestuia, după ce a condus continentul prin pandemie, a mărit masiv puterile Comisiei Europene şi a condus un răspuns la provocările legate de schimbările climatice, invazia Rusiei în Ucraina şi concurenţa Chinei, von der Leyen "s-ar putea să se fi convins singură de soliditatea palmaresului său atunci când şi-a lansat luni candidatura pentru încă cinci ani în funcţia de preşedinte al Comisiei".

Totodată, semnatarul materialului subliniază faptul că Ursula von der Leyen a fost un dezastru pentru economia europeană, iar în timpul mandatului acesteia, UE a rămas în mod decisiv în urma restului lumii şi sunt puţine speranţe de redresare în timpul unui al doilea mandat al acesteia.

"În multe privinţe, Von der Leyen a fost cel mai important preşedinte al Comisiei Europene de la Jacques Delors, părintele monedei unice şi al pieţei unice, în anii 1980. Jacques Santer, un alt predecesor al acesteia, nu a lăsat prea multe în urmă. Acelaşi lucru a fost valabil şi pentru José Manuel Barroso şi Romano Prodi.

Dar, în ultimii cinci ani, Von Der Leyen a supervizat ieşirea definitivă a Regatului Unit din blocul comunitar, a preluat controlul politicii de sănătate în timpul pandemiei, a lansat prima rundă majoră de împrumuturi a UE, a introdus o strategie privind schimbările climatice şi a sporit foarte mult puterea maşinăriei de la Bruxelles asupra politicii industriale. Este o listă impresionantă", a adăugat Matthew Lynn.

Potrivit acestuia, problema este că Von der Leyen a fost, de asemenea, un dezastru pentru economia europeană. El spune că performanţele Europei, la fel ca şi cele ale Regatului Unit, au fost în scădere timp de un deceniu sau mai mult, dar în ultimii cinci ani decalajul faţă de Statele Unite şi China a devenit din ce în ce mai evident, lucru care este şi mai dureros. La sfârşitul anului trecut, PIB-ul SUA era cu 8,2 % mai mare decât cel din 2019. În cazul zonei euro, producţia a fost cu doar 3 % mai mare.

"Economii majore precum Franţa, cu o creştere de doar 1,8 % în cinci ani, şi Germania, cu o creştere de doar 0,1%, au avut performanţe şi mai slabe. Sigur, Europa a fost afectată de pandemie. Dar la fel a fost şi orice altă ţară din lume. În prezent, UE intră din nou în recesiune, în timp ce o mare parte din restul lumii merge înainte.

Gestionarea catastrofală a Comisiei de către Von der Leyen este unul dintre principalele motive. Au existat trei mari probleme. În primul rând, ea a crescut masiv suma pe care o împrumută Comisia, lansând un fond de redresare Covid de 700 de miliarde de euro şi emiţând pentru prima dată obligaţiuni proprii.

Acest lucru ar fi trebuit să marcheze începutul unei uniuni fiscale care să corespundă uniunii monetare a UE şi să salveze în cele din urmă economiile unor ţări precum Italia, care a primit o mare parte din aceşti bani", a adăugat editorialistul.

Mai mult, el afirmă că "trei ani mai târziu, este clar că nu a făcut nimic pentru a accelera creşterea economică, că s-au risipit sume uriaşe de bani pe proiecte deşarte şi că nu a reuşit să scoată Italia din recesiunea aproape permanentă (a crescut cu doar 0,6 % anul trecut, iar pentru 2024 se preconizează o creştere de 0,7 %). Banii împrumutaţi încă trebuie să fie rambursaţi cumva, dar există prea multe de relatat".

"În continuare, Von der Leyen a lansat o 'Nouă afacere verde' masivă şi costisitoare, menită să transforme continentul într-un lider global în combaterea schimbărilor climatice şi să facă industriile sale mult mai competitive faţă de principalii lor rivali.

Aceasta a inclus o taxă de frontieră pe emisiile de dioxid de carbon care seamănă în mod suspect cu un protecţionism deghizat şi subvenţii uriaşe pentru a prelua un rol de lider mondial în domeniul energiilor alternative.

Şi totuşi, rezultatele au fost dezastruoase. Industria auto europeană, cândva cea mai bună din lume, este distrusă pentru că nu poate concura cu modelele chinezeşti mai ieftine, continentul este dependent de importurile chinezeşti de echipamente pentru energia eoliană şi solară, industria a fost decimată de creşterea bruscă a costurilor şi a fost depăşită de o concepţie mai bună şi de subvenţii mai mari oferite de preşedintele Biden în SUA.

În acelaşi timp, strategia 'de la fermă la furculiţă' pe care Von der Leyen a lansat-o în 2020, limitând utilizarea pesticidelor împreună cu zeci de obiective de mediu pentru agricultură, s-a dovedit a fi foarte costisitoare, declanşând un val de proteste în Franţa, Spania şi Germania, fermierii furioşi ieşind în stradă", mai afirmă Matthew Lynn.

Jurnalistul susţine că, în cele din urmă, "toate puterile suplimentare pe care UE le-a acumulat pentru ea însăşi în ultimii cinci ani au fost folosite în principal pentru a distruge inovarea şi pentru a gestiona drumul blocului spre irelevanţă economică. Şefii de la Bruxelles se laudă că sunt o 'superputere de reglementare', ca şi cum cei care au creat noi bogăţii ar fi fost cei care au tras cu pixul şi au elaborat legi, nu antreprenorii şi întreprinderile".

La final, el dă ca exemplu situaţia în cazul industriei inteligenţei artificiale, considerată cea mai interesantă industrie din lume în acest moment şi una în care Europa ar putea fi un lider mondial.

Matthew Lynn afirmă că Ţlegea absurdă şi greoaie a UE privind inteligenţa artificială impune costuri uriaşe care vor zdrobi întreprinderile nou înfiinţate şi vor descuraja investiţiile - chiar şi preşedintele Macron din Franţa, care nu este un adept al pieţei libere, a criticat-o în public - eliminând o nouă industrie înainte ca aceasta să aibă şansa de a se dezvolta."

"Care este rezultatul? China şi SUA vor domina acest sector, iar UE, ca şi în restul industriei tehnologice, nu va fi nicăieri.

La fel ca Marea Britanie, UE are nevoie disperată de o creştere mai rapidă. Rămâne în urmă în industrii cheie, statele europene cu protecţie socială sunt din ce în ce mai inaccesibile, iar munţii de datorii continuă să crească. Ponderea sa în economia mondială a scăzut de la aproximativ 30 % în urmă cu 20 de ani la 15 % în prezent.

Dar există puţine şanse de creştere mai rapidă sub conducerea ineptă a lui Von der Leyen timp de încă cinci ani. În schimb, va scădea pur şi simplu într-o irelevanţă din ce în ce mai mare", a conchis jurnalistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii