USR: "Guvernul Dragnea 2 distruge politica de mediu a României în interesul baronilor locali!"

Deşi România este deja în procedură de infringement din cauza gropilor de gunoi neconforme, primarii-baroni au cerut eliminarea taxei de depozitare la groapă a deşeurilor iar Guvernul Tudose s-a executat, acuză USR.
Loredana Diacu
03.07.2017

alte articole

Cornel Zainea
Cornel Zainea (Epoch Times)
Loredana Diacu
03.07.2017

Guvernul "Dragnea 2", în frunte cu premierul Mihai Tudose, a profitat de ultima zi a sesiunii parlamentare pentru a emite o ordonanţă de urgenţă prin care este suspendată taxa de depozitare la groapă a deşeurilor, până în anul 2019, ceea ce afectează politica de mediu a ţării, pentru a satisface interesele baronilor locali, acuză Uniunea Salvaţi România.

Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial vineri la ora 22:00 şi a intrat în vigoare la doar două ore de la publicare.

Primarii-baroni au cerut suspendarea taxei, iar guvernul a executat. Începând de astăzi şi până în 2019 această taxă va fi anulată. Vom urmări să vedem dacă UAT-urile îşi vor asuma responsabilităţile legale ce le revin în vederea creşterii capacităţilor de reciclare şi colectare separată a deşeurilor pentru atingerea obiectivelor asumate de România de 50% rată de reciclare până în 2020”, a declarat Cornel Zainea, membru USR în comisia de mediu a Camerei Deputaţilor.

Reprezentanţii USR mai precizează că taxa de depozitare a deşeurilor, asumată de către Guvernul Cioloş prin OUG 39/2016, a fost concepută pentru a reduce depozitarea deşeurilor la gropile de gunoi şi pentru a încuraja primăriile să găsească soluţii alternative, în condiţiile în care România este deja în procedură de infringement declanşată de Comisia Europeană, din cauza gropilor neconforme de gunoi şi în pre-infringement pentru netranspunerea corectă a legislaţiei europene.

"Dacă situaţia nu va fi remediată, în curând vom avea de plată milioane de euro penalităţi", atrage atenţia USR.

De asemenea, USR reaminteşte că în urmă cu două săptămâni, Guvernul aceluiaşi Liviu Dragnea a reuşit să distrugă prin modificarea OUG 38/2016, unul dintre instrumente fundamentale pentru procesul de reciclare, respectiv sistemul de garanţie - returnare fiabil şi obligatoriu pentru recipienţi de PET, sticlă şi doze de aluminiu. OUG 38/2016 a fost emisă de Guvernul Cioloş alături de OUG 39/2016 pentru a evita un nou infringement şi pentru a îmbunătăţi sistemul de gestionare a deşeurilor din România.

Considerăm că taxarea depozitării sau a oricărei alte forme de eliminarea a deşeurilor, în coroborare cu alte măsuri de reducere a generării deşeurilor precum sistemul “plăteşti pentru cât arunci” sau sistemul garanţie – returnare pentru ambalaje poate avea afecte pozitive şi poate contribui la tranziţia spre o Românie mai curată, cu cetăţeni, industrie şi autorităţi mai responsabile”, a declarat deputatul USR Cornel Zainea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor