USR îi cere lui Iohannis să respingă legea amnistierii evazioniştilor. Drulă: România nu trebuie să devină raiul infractorilor

Cătălin Drulă
Cătălin Drulă (USR)
Andrei Popescu
27.03.2024

Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat, miercuri, că partidul pe care îl conduce i-a trimis, oficial, preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare prin care îi cere să respingă “Legea Ciolacu-Ciucă”, despre care susţine că îi “scapă pe evazionişti de închisoare”.

“Vorbim de o lege iniţiată chiar de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă prin care evaziunea fiscală este premiată. Odată promulgată legea, cei care vor face evaziune fiscală de până la 1 milion de euro achită ce datorează, plătesc ceva în plus şi scapă fără alte consecinţe.

Ca să ne facem o idee despre ce înseamnă această alianţă PSD-PNL, amintesc că în vremea lui Liviu Dragnea a existat o lege care impunea un prag de evaziune la 100.000 de euro. Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă l-au extins la 1.000.000 de euro. De 10 ori mai mult”, a precizat Drulă pe pagina de Facebook a USR.

De asemene, Drulă a transmis că solicitarea de a întoarce legea în Parlament a fost trimisă, miercuri, oficial.

“Avem peste 17 pagini de argumente juridice pentru care o astfel de lege trebuie oprită de la intrarea în vigoare. România nu trebuie să devină un rai al infractorilor. Pe 9 iunie, amintiţi-vă de această lege. Semnaţi pentru Dreapta Unită, ieşiţi la vot, vorbiţi cu prietenii şi cu familiile.

Nu îi lăsa să îţi fure viitorul!”, a adăugat liderul USR.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a respins sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei la legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit.

Reamintim că Parlamentul a adoptat pe 19 decembrie 2023 un proiect de lege prin care evaziunea fiscală cu un prejudiciu sub un milion de euro nu se va mai pedepsi penal, dacă este achitată suma, plus un procent de 15%. Proiectul a fost depus pe 12 decembrie şi a fost iniţiat de către premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, şi Nicolae Ciucă, liderul PNL.

Ulterior, deputaţii Stelian Ion de la USR şi Ionel Dancă de la Forţa Dreptei au anunţat că parlamentarii acestor partide depun o sesizare la Curtea Constituţională împotriva proiectului de lege respectiv, care modifică modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Proiectul mai prevede că DNA şi DIICOT pot investiga şi ele evaziunea fiscală prevăzută la articolele 8, 9 şi 9 secund din Legea 241/200, în anumite condiţii.

Legea a fost trimisă spre promulgare preşedintelui Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor