USS Ross a desfăşurat manevre militare în Marea Neagră alături de o fregată ucraineană

Distrugătorul american USS Ross (DDG 71) în timpul exerciţiul maritim Sea Breeze în 2014.
Distrugătorul american USS Ross (DDG 71) în timpul exerciţiul maritim Sea Breeze în 2014. (Captură Foto)

Distrugătorul american USS Ross (DDG 71) a încheiat, marţi, două zile de manevre militare alături de fregata ucraineană Hetman Sahaydachnyi (U 130), a anunţat ministrul ucrainean al apărării, relatează publicaţia Ukraine Today.

Exerciţiile de apărare antiaeriană şi antisubmarin au avut drept obiectiv “îmbunătăţirea coordonării în cadrul unui grup multinaţional, în conformitate cu normele NATO”, se subliniază într-un comunicat al ministerului ucrainean, arată Agerpres. Ucrainenii au implicat în aceste exerciţii şi un elicopter KA-27 şi un avion AN-26.

Scopul prezenţei navei de luptă americane în Marea Neagră este de a îi asigura pe aliaţii NATO şi partenerii regionali în privinţa angajamentului SUA de a colabora îndeaproape cu ei pentru a îmbunătăţi securitatea maritimă şi stabilitatea în regiune, a declarat Marina americană.

“Colaborarea cu partenerii noştri de la Marea Neagră ajută la construirea unei conştientizări regionale mai mari. Exerciţiile maritime cu parteneri precum Ucraina ne permit să ne îmbunătăţim interoperabilitatea şi capabilităţile comune”, a declarat comandantul USS Ross, Tadd Gorman.

Aceste exerciţii şi prezenţa USS Ross în Marea Neagră au loc pe fundalul unui conflict continuu care se desfăşoară în estul Ucrainei şi care a luat vieţile a peste 6.100 de oameni până acum. Kievul şi aliaţii săi acuză Moscova de implicare în criza ucraineană, deşi Rusia neagă cu tărie acest lucru.

Recent, armata ucraineană a capturat doi luptători în regiunea separatistă Lugansk. Ulterior, cei doi au recunoscut că, în timpul capturării lor, activau în armata rusă şi făceau parte dintr-o operaţiune a forţelor speciale ruseşti pe teritoriul ucrainean.

Pusă din nou în faţa unor dovezi clare, Moscova a recunoscut că cei doi au fost soldaţi, însă a susţinut că în momentul capturării, aceştia nu mai făceau parte din armata rusă. De fapt, Moscova a afirmat în repetate rânduri că toţi luptătorii ruşi aflaţi pe teritoriul Ucrainei sunt foşti soldaţi sau voluntari care se duc să lupte pe propria răspundere.

Situaţia din estul Ucrainei se agravează tot mai mult pe zi ce trece, în ciuda unui acord de pace semnat în 12 februarie la Minsk, acord care ar fi trebuit să creeze condiţiile potrivite încetării conflictului ucrainean.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe