Val de scumpiri de la 1 aprilie

(wikipedia.org)
Epoch Times România
30.03.2013

Începând cu 1 aprilie, preţul la ţigări şi bere se va mări, taxa de paşapoarte va creşte, tariful de trecere a podurilor peste Dunăre se va majora, iar coplata va intra în vigoare în sistemul naţional de sănătate.

Nivelul accizei specifice aplicat în cazul ţigărilor a fost stabilit la 56,71 euro(1.000 ţigarete pentru perioada 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014, în creştere faţă de nivelul actual de 53,18 euro)1.000 ţigarete. În prezent, preţul mediu al unui pachet de ţigări este de 11,9347 lei şi ar putea ajunge la 12,32 lei, după majorarea accizelor, potrivit realitatea.net.

Şi acciza la bere va creşte de la 1 aprilie de la 0,748 euro(hl)1 grad Plato la 0,8228 euro şi de la 0,43 euro la 0,473 euro în cazul producătorilor independenţi cu o capacitate de producţie anuală ce nu depăşeşte 200.000 de hectolitri.

“Masura de creştere a accizei afectează în mod direct consumatorul, întrucât pe fondul contextului economic dificil, piaţa berii nu poate susţine această modificare a accizei cu 10%. Producători sau autorităti fiscale, trebuie sa ne gândim întotdeauna la ce îşi pot permite oamenii, pentru că taxarea este o decizie care îi afectează direct”, a explicat Constantin Bratu, directorul general al asociaţiei Berarii Romaniei.

Nu doar fumătorii şi consumatorii de bere vor scoate mai mulţi bani din buzunare după 1 aprilie, ci şi românii care vor să călătorească în alte ţări, în condiţiile în care se va mări taxa pentru eliberarea paşapoartelor, de la 244 la 270 de lei.

Din luna aprilie, românii vor plăti şi o taxă pentru spitalizare. Pacienţii vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o sumă modică (coplata), cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă. Taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital. Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014.

Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Serviciile medicale spitaliceşti, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor