Varoufakis confirmă intenţia Greciei pentru privatizare


Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis.
Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis. (Captură Foto)

Ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a declarat joi că guvernul elen reîncepe programul său de privatizare, ajutând astfel Grecia să se îndepărteze cât mai mult de riscul unei falimentări sau chiar ieşiri din zona euro.

Guvernul premierului Alexis Tsipras s-a opus vânzării unora dintre activele sale, dar a promis că nu va anula privatizările finalizate, susţine site-ul de ştiri Euractiv.

“Relansăm procesul de privatizare printr-un program care va utiliza în mod raţional activele publice existente”, a declarat joi Varoufakis, aflat în Paris. “Ceea ce susţinem este că statul elen nu are capacitatea de a dezvolta activele publice.”

Ministrul grec al finanţelor a explicat că Atena doreşte fuziuni private şi publice dar că, în primul rând, trebuie să existe un angajament pentru investiţii minime din partea ofertanţilor şi că, în al doilea rând, statul elen trebuie să-şi păstreze o poziţie semnificativă pentru a se asigura că există un flux de venituri pentru finanţarea fondurilor de pensii.

Deşi la limită, Grecia a evitat din nou falimentul după ce a efectuat joi o plată în valoare de 450 milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional, în condiţiile în care rezervele monetare ale ţării continuă să scadă.

Tot joi, miniştrii finanţelor din zona euro au acordat Atenei şase zile pentru ca aceasta să prezinte creditorilor săi internaţionali un plan de reforme care să îi determine să deblocheze o tranşă de 7,2 miliarde de euro din programul internaţional de salvare financiara (bailout) încheiat în 2010.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe