Varşovia: UE riscă să fie părtinitoare în disputa poloneză

Comisia Europeană a lansat o procedură fără precedent pentru a evalua aplicarea legii în Polonia. Mişcarea a fost contestată de oficiali, unii dintre ei susţinând că există un risc ca UE să fie părtinitoare într-o dispută internă.
Viceministrul polonez de externe Konrad Szymanski.
Viceministrul polonez de externe Konrad Szymanski. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.01.2016

Decizia Comisiei Europene de a lansa o procedură de evaluare a aplicării legii de către Varşovia ar putea face ca instituţia executivă a UE să fie părtinitoare, a declarat viceministrul polonez de Externe Konrad Szymanski reporterilor din Parlamentul European.

Miercuri, vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, fost ministru olandez de Externe, a anunţat acţiunea, fiind pentru prima dată când Uniunea Europeană foloseşte acest mecanism.

Timmermans a declarat că mişcarea urmăreşte să creeze un dialog “cu autorităţile poloneze, să clarifice faptele într-o manieră obiectivă şi să ajute la găsirea unor soluţii dacă este necesar.”

El a adăugat că procedura este concentrată pe găsirea de răspunsuri cu privire la decizia noului guvern polonez de extremă dreapta de a nu respecta două hotărâri luate de Curtea Constituţională şi cu privire la motivele aflate în spatele reducerii termenelor pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte al ţării.

Totuşi, viceministrul polonez de Externe a declarat că, de fapt, Comisia Europeană a fost informată de motivele aflate în spatele acţiunilor guvernului, arată Deutsche Welle.

“Insistăm ca întrebările să fie exprimate precis deoarece am furnizat o mare cantitate de informaţii Comisiei în zilele recente şi nu ştim exact care sunt lucrurile asupra cărora nu este clară Comisia”, a susţinut Szymanski.

Noile legi ale mass mediei, care oferă guvernului puterea de a numi sau revoca noii directori din radioteleviziunea publică, au fost de asemenea aduse în discuţie de Timmermans. Controversata legislaţie a declanşat proteste pro-democraţie în masă pe cuprinsul Poloniei.

“Aplicarea legii este una dintre valorile fundamentale ale UE. Una dintre principalele responsabilităţi ale Comisiei Europene este aceea de a se asigura că este respectat principiul aplicării legii în întreaga Uniune”, a scris Timmermans pe pagina sa oficială de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor