Victor Ciobanu: Tandemul Candu-Şor va devora actuala majoritate, dar niciunul nu va ajunge la guvernare

Maia Sandu şi Andrei Năstase nu se vor aşeza la masa de discuţii cu Dodon, după ce acesta din urmă a trădat coaliţia de guvernare formată cu Blocul ACUM în 2019, consideră Ciobanu.
Victor Ciobanu
Victor Ciobanu (Epoch Times România)

În contextul în care majoritatea parlamentară se apropie tot mai mult de limita de 51 de deputaţi, în prezent având doar 52 din 101, se poate spune, potrivit comentatorului politic şi economic de la Chişinău că „asistăm deja la o criză în plină desfăşurare, pentru că vedem aceste permutări în parlament, în care se şubrezeşte deja majoritatea parlamentară, care riscă să devină o minoritate”.

Faptul că majoritatea parlamentară de la Chişinău se află la limită, nu înseamnă decât că e o problemă de câţiva deputaţi, iar în scurt timp se va putea vorbi şi de alegeri anticipate, mai ales că recent chiar premierul Ion Chicu „a avertizat că, dacă se va transforma în guvern minoritar, atunci nu va mai insista să gestioneze treburile statului”, ceea ce înseamnă că actualul executiv se aşteaptă să cadă.

Având în vedere că situaţia se agravează şi se ajunge deja la limită, pe scena politică de la Chişinău se discută deja anumite scenarii, atât în cadrul actualei alianţe de guvernare PSRM-PD, cât şi în afara acesteia, a menţionat Ciobanu referindu-se la partidele din opoziţie PAS şi Platforma DA.

PPDA (Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr) a declarat că este gata să-şi asume guvernarea, dar evident că nu are şanse să fie votat, pentru că nu se adună voturi. Îmi vine greu să-mi imaginez că dna Sandu sau, eventual, Platforma DA ar vota alături de Candu-Şor o nouă majoritate. De fapt, acest tandem Candu-Şor joacă un rol proactiv, iar PAS şi PPDA stau oarecum în expectativă şi trebuie să facă anumite declaraţii.

Dacă continuă acest scenariu, atunci Candu-Şor vor devora în continuare majoritatea actuală. Acum cred că şi preşedintele Dodon este conştient de acest lucru, fapt care l-a determinat să invite reprezentanţii PAS, PPDA şi PD la consultaţii în vederea determinării evoluţiei următoare în ţară”, a declarat comentatorul politic într-un interviu pentru Europa Liberă.

Însă, a punctat Victor Ciobanu, s-ar putea ca Maia Sandu şi Andrei Năstase să nu ţină cont de îndemnul lui Dodon, pentru că tocmai el a trădat coaliţia pe care o formase în vara anului 2019 cu Blocul ACUM, în favoarea unei majorităţi parlamentare cu Partidul Democrat.

PAS şi PPDA nu se vor aşeza în aceeaşi coaliţie cu Şor şi Candu. De aici rezultă că acesta este doar un joc îndreptat spre destabilizare şi spre şubrezirea alianţei de guvernare, atât este orizontul acestui tandem. Nimic mai mult! Niciun fel de guvernare n-o să vadă nici Şor, nici Candu”, a conchis Ciobanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe