Victor Ponta cere opoziţiei să o susţină pe Corina Creţu

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a trimis o scrisoare deschisă liderilor PNL, PDL, UDMR, PMP, solicitându-le acestora să o susţină pe Corina Creţu, noul comisar european din partea României, atât în cadrul dezbaterilor din Parlamentul României, cât şi în Parlamentul European (PE).

"În calitate de prim-ministru al Guvernului României, fac apel la dumneavoastră să susţineţi, atât în cadrul dezbaterilor din Parlamentul României, cât şi în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, prin parlamentarii şi europarlamentarii PDL, PNL, UDMR şi PMP, candidatul ţării noastre pentru acest important portofoliu" scrie premierul.

În sprijinul cererii sale, Victor Ponta reaminteşte "că un astfel de demers este în interesul naţional", portofoliul Corinei Creţu fiind unul deosebit de important:

"Cunoaşteţi, cu siguranţă, faptul că acest comisariat gestionează peste 350 de miliarde de euro din bugetul UE şi are o deosebită importanţă pentru susţinerea politicii de coeziune în cadrul UE, pentru următorii ani - ani esenţiali pentru dezvoltarea României", se precizează în document.

Totodată, premierul le-a mai solicitat liderilor partidelor reprezentate în Parlamentul European să o susţină pe Creţu şi în cadrul Partidului Popular European, al cărui reprezentant este, de altfel, preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Corina Creţu va gestiona, în următorii şapte ani, din postura de comisar european pentru Politică Regională, un buget de 351,8 miliarde de euro şi programul de investiţii pentru dezvoltare al Uniunii Europene.

Din poziţia pe care o va ocupa, cea mai mare putere pe care o va avea Corina Creţu în avantajul României, potrivit cursdeguvernare.ro, va fi aceea de a decide sau nu sistarea plăţilor pe programele operaţionale finanţate din fondurile de coeziune.

În ultimii cinci ani, DG Regio, care urmăreşte administrarea şi cheltuirea banilor europeni alocaţi statelor membre, a fost deosebit de exigentă în ceea ce a privit România. În urma evaluărilor DG Regio, fostul comisar, Johannes Hahn, a decis sistarea plăţilor către România pe aproape toate programele operaţionale: regional, de transport, mediu, resurse umane, competitivitate.

"Corina Creţu ar putea da dovadă de o mai mare indulgenţă şi răbdare în cazul unor probleme, nu flagrante, în schimb, în privinţa administrării fondurilor europene", subliniază cursdeguvernare.ro, principalul avantaj pe care l-ar avea România prin deţinerea acestui portofoliu.

Mai mult, PSD-ista Creţu ar putea da "un pic de ajutor" pentru a grăbi procesul de aprobare a documentelor programatice pentru administrarea şi cheltuirea fondurilor europene în perioada 2014-2020, astfel încât banii europeni să ajungă în România cât mai rapid. În prezent, DG Regio a a aprobat Acordul de Parteneriat, mai având însă de aprobat programele operaţionale şi apoi de acreditat instituţiile, proces greoi la a cărui urgentare Creţu ar putea ajuta "un pic".

Reamintim că nominalizarea Corinei Creţu a avut loc pe fundalul unui amplu scandal mediatic, cu acuze între premier şi opoziţie, Ponta acuzându-i pe Băsescu, Iohannis şi Blaga că ar fi sabotat candiatura Corinei Creţu, în timp ce opoziţia l-a acuzat pe premier că a sabotat candiatura lui Dacian Cioloş, prima opţiune a României, şi că nu a negociat mai nimic la Bruxelles, neavând mare merit pentru portofoliul primit de Creţu. Preşedintele Băsescu a mers chiar mai departe, afirmând că la Bruxelles s-au făcut glume pe tema "negocierilor complicate" ale lui Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne