Victor Ponta renunţă, pe Facebook, la şefia PSD din cauza urmăririi penale

Victor Ponta
Victor Ponta (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Pus sub urmărire penală în dosarul Şova, premierul Victor Ponta a anunţat duminică, pe contul său de Facebook, că a decis să îşi dea demisia din fruntea PSD şi să nu mai ocupe nicio funcţie de conducere în partid până când nu îşi va demonstra nevinovăţia.

Ponta a fost pus sub acuzare pentru patru infracţiuni distincte în dosarul Şova, trei săvârşite în calitate de avocat (fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani) şi una în calitate de şef al Executivului (conflict de interese).

Dacă pentru primele trei s-a declanşat deja urmărirea penală, pentru infracţiunea săvârşită în calitate de premier era necesară aprobarea Camerei Deputaţilor, care însă, pe 9 iunie, a refuzat ridicarea imunităţii premierului Ponta.

În ciuda faptului că preşedintele Klaus Iohannis şi înteraga Opoziţie i-au cerut demisia din funcţia de şef al Executivului, atrăgând atenţia că situaţia în care se află România - condusă de un premier urmărit penal, total decredibilizat şi nefrecventabil în ochii aliaţilor externi ai ţării, Victor Ponta a refuzat să facă acest pas.

Acum, premierul a decis să renunţe la conducerea PSD pentru a nu pune partidul într-o lumină proastă cât timp îşi rezolvă problemele din justiţie.

Rovana Plumb, care a fost numită anterior preşedinte interimar al formaţiunii de către Victor Ponta, a confirmat că va rămâne în funcţie. Practic, premierul Ponta a mers pe varianta prelungirii interimatului de aceea a folosit în mesajul său către PSD termenul de "renunţarea" şi nu pe cel de "demisie".

Motivul pentru care premierul ar fi optat pentru o astfel de variantă ar fi, potrivit jurnalistului Dan Turturică, acela "de a evita începerea unui război pentru succesiune, însă rămâne de văzut dacă Dragnea şi alţii, care îi vânează funcţia îi vor înghiţi stratagema...".

"Este clar că prin "renunţarea" la funcţiile din partid, Ponta încearcă de fapt să îşi salveze funcţia de premier. Din păcate pentru el, asta nu îl scapă de investigaţia DNA care nu va rămâne fără urmări directe (şi) asupra funcţiei de premier", a comentat Turturică.

Scrisoarea lui Victor Ponta pentru colegii din PSD

"Stimaţi colegi, prieteni şi camarazi politici,

Sunt din 2002 membru PSD şi sunt convins că întreaga mea viaţă politică se va desfăşura doar alături de acest partid şi de valorile pe care le reprezintă. Vreau să vă mulţumesc încă o dată dvs. şi tuturor membrilor PSD pentru onoarea supremă pe care mi-aţi făcut-o în 20 Februarie 2010 atunci când m-aţi ales ca lider al vostru.

Deşi erau momente cumplit de grele pentru partid şi pentru ţară, am reuşit în peste 5 ani de bătălii politice să îndeplinim cele mai multe din aşteptările românilor care ne-au votat. Aţi fost mereu alături de mine, iar solidaritatea noastră ca echipă de conducere a PSD a fost un element determinant.

Am reuşit împreună să obţinem cel mai mare număr de aleşi locali, parlamentari şi europarlamentari din istoria noastră ca partid. Ne-am comparat în performanţe electorale şi de guvernare cu momentele în care Partidul nostru a fost condus de Ion Iliescu şi Adrian Năstase şi am reuşit să păstrăm PSD ca principala forţă politică în România - singurul reprezentant legitim al social-democraţiei. Dar sunt conştient şi responsabil de faptul că am pierdut din nou alegerile prezidenţiale din 2014, chiar dacă am obţinut cel mai mare număr de voturi din anul 2000. Este o realitate şi o provocare pentru noi în viitor!

Până atunci, însă, urmează anul 2016 - un alt an extrem de important pentru PSD şi pentru România! Bătălia va fi foarte dură pentru că, iată, toţi cei care au slujit şi au reprezentat Regimul Băsescu revin azi în funcţii şi fac ceea ce ştiu alături de Klaus Iohannis. Iar cei care în mod naiv credeau în noiembrie că „şi-au luat ţara înapoi” încep să înţeleagă că, de fapt, alţii au profitat de ei ca să pună iar stăpânire pe România!

PSD a fost şi va fi mereu singurul partid în care am activat politic, pe care îl iubesc şi cu care mă voi mândri mereu. Am încercat să fiu un plus pentru partid şi un lider cu care să va mândriţi. Nu am considerat niciodată că poziţia sau funcţia mea personală sunt mai importante decât imaginea şi performanţa partidului.

Avem de partea noastră rezultatele incontestabile ale guvernării: creştere şi dezvoltare economică, am restituit pensii şi salarii, am relansat fondurile europene, investiţiile în şcoli, spitale şi infrastructură. Şi cred cu tărie că Guvernarea alături de UNPR şi ALDE este performantă şi în folosul României. Iar toată energia şi puterea mea le voi dedica actului de guvernare.

Există însă şi o situaţie nouă, specială, faţă de care trebuie să reacţionez: preşedintele PSD este anchetat de DNA (nu contează cum şi de ce!). Şi alţi colegi ai noştri au renunţat temporar la funcţiile politice pentru a-şi lămuri situaţia juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus să mi-l asum!

Pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD, vă aduc la cunoştinţă decizia mea de nu mai ocupa nicio funcţie de conducere în Partid până la momentul în care îmi voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse (în ce mă priveşte nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie prevăzută de Constituţie!). În cazul în care nu voi avea o soluţie a justiţiei în acest sens până la data Congresului PSD, nu voi candida la nicio funcţie şi voi lupta din simpla şi onoranta calitate de membru de partid.

Am toată convingerea şi încrederea că Rovana Plumb, Andrei Dolineaschi, Liviu Dragnea şi ceilalţi colegi vor asigura cu succes conducerea Partidului în această perioadă, iar eu îmi voi face alături de ei, ca Prim Ministru şi membru de partid, datoria faţă de PSD şi faţă de milioanele de români care au fost şi sunt alături de noi."

Recomandăm şi Opoziţia, după decizia lui Ponta de a renunţa la şefia PSD: "România este infinit mai importantă decât Partidul"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne