Victor Ponta vrea o nouă lege a achiziţiilor publice

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Invitat la Antena 3, premierul Victor Ponta a pledat duminică seara pentu o nouă lege a achiziţiilor publice, susţinând că procedura de contestare prevăzută în actuala lege duce la întârzieri majore în derularea proiectelor de infrastructură, relatează Hotnews.

Pentru a-şi susţine spusele, premierul a invocat cazul autostrăzii Piteşti-Sibiu, declarând că ministrul Transporturilor Ioan Rus l-a informat recent că a fost desemnat un câştigător pentru studiul de fezabilitate al autostrăzii Piteşti-Sibiu, adăugând că imediat a fost depusă şi o contestaţie.

"Dl Rus mi-a dat o veste bună şi una proastă. Vestea bună e că s-a dat câştigătorul pentru studiul de fezabilitate la Piteşti-Sibiu. Vestea proastă este că imediat s-a depus contestaţie. Sper ca în sfârşit să avem legislaţia bună, pe de o parte să avem transparentă dar, pe de altă, să ne putem pune o dată pe muncă.", a declarat Ponta.

Reamintim că, potrivit Mediafax, autostrada Sibiu - Piteşti, una din cele mai aşteptate din România, a figurat în prima variantă a Master Planului de Transport că viitor drum expres, fiind încadrată ulterior, în urma dezbaterilor publice, ca proiect de autostradă, necesitând o investiţie estimată de 1,67 miliarde euro.

Autostrada a fost cerută insistent, timp de ani de zile, de către francezii de la Renault, aceştia avertizând că dacă acest lucru nu se realizează în următorii câţiva ani uzinele Dacia de la Mioveni ar putea fi închise.

În anul electoral 2014, premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea, au reiterat promisiunea realizării unei autostrăzi între Sibiu şi Piteşti:

"Vreau să fac o precizare pe care a făcut-o şi premierul sâmbătă: informaţia importantă şi corectă este că în Master Planul de Transport al României, care este singurul document oficial, acolo tronsonul Sibiu-Piteşti este trecut autostradă.

Faptul că până a se ajunge la autostradă se trece prin nişte faze intermediare este important, dar nu este determinant. Cert este că prima operaţie va fi exproprierea pentru autostradă, urmând să se decidă ulterior dacă se trece prin fază intermediară de a se construi un drum expres sau se face de la bun început autostradă. Exproprierile vor începe cât de curând, important este de ştiut că între Sibiu şi Piteşti va fi autostradă", declara Dragnea cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale.

Interesant este că, potrivit unor surse citate de Hotnews, autostrada Sibiu - Piteşti fusese transformată în drum expres în varianta Master Planului General de Transport prezentată Comisiei Europene în septembrie 2014, cu o lună înainte de declaraţiile lui Dragnea. Ca autostrăzi, au fost păstrate cele prezentate în strategia politică Ponta-Şova din 2013: Sibiu-Braşov-Ploieşti, Braşov-Bacău sau Piteşti-Craiova, anunţa în septembrie Hotnews.

În februarie 2015, Guvernul a adoptat Memorandumul care aproba Master Planul General de Transport (MPGT) şi Strategia de Implementare, documentul care stabileşte prioritizarea proiectelor, între cele două documente existând contradicţii în ceea ce priveşte ordinea de prioritizare a proiectelor. Merită remarcat că două autostrăzi sunt considerate prioritate absolută: Piteşti-Sibiu şi Bacău-Paşcani.

Potrivit ministrului transporturilor, Ioan Rus, "nimic nu este bătut în cuie" până când nu vor fi duse la bun sfârşit negocierile cu Uniunea Europeană.

"În perioada 9-13 martie va avea loc misiunea tehnică, în 10 martie vom prezenta formă finală comisiilor reunite de transport.”, anunţa Rus pe 27 februarie a.c.

Mai amintim în context că de-a lungul timpului, Comisia Europeană a criticat şi strategia Guvernului în materie de achiziţii publice, însă nu pentru faptul că procedura de contestarea ar crea probleme, aşa cum s-a plâns Ponta la Antena 3 ci pe cu alte criterii vizând lipsa de transparenţă:

"Transparenţa procedurilor de achiziţii publice este pusă în pericol de o lipsă de coerentă şi consecvenţă a avizelor emise de diverse instituţii. Mecanisme pentru detectarea şi prevenirea conflictelor de interese trebuie implementate eficient, indiferent de sursa de finanţare", avertiza în 2014 Comisia Europeană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne