Victor Viorel Ponta umblă după voturi prin vecini

Banca Naţională a României, Simpozion cu tema, ” Crearea unei pieţe de  capital internaţional în România ”. În imagine, Victor Ponta,  prim-minstru român
Banca Naţională a României, Simpozion cu tema, ” Crearea unei pieţe de capital internaţional în România ”. În imagine, Victor Ponta, prim-minstru român (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta efectuează vineri o vizită de lucru de o zi la Chişinău, în Republica Moldova. Premierul se va întâlni cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, şi va participa la deschiderea Forumului Moldo-Român 'Promovarea participării comune la Programele Europene în domeniul ştiinţei şi educaţiei'.

Victor Ponta este însoţit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat şi parlamentarii PSD Viorel Hrebenciuc şi Ecaterina Andronescu - fost ministru al învăţământului.

Prealabil vizitei, guvernul român a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă în vederea implementării acordului guvernamental dintre România şi Republica Moldova, privind acordarea ajutorului financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro, promis în decembrie 2013 de Victor Ponta lui Iurie Leancă, cu ocazia vizitei premierului moldovean la Bucureşti, la invitaţia lui Ponta.

Vizita întreprinsă de Leancă în România pe 23 decembrie a marcat o apropiere între cei doi premieri, survenită pe fundalul unor afirmaţii surprinzătoare ale lui Leancă, care a acuzat că declaraţiile preşedintelui român Traian Băsescu despre unire creează probleme Republicii Moldova. Într-o intervenţie catalogată drept comentariu neavenit despre situaţia politică din România, Leancă a mai declarat că "îl înţelege" pe Traian Băsescu, "că are nevoie pe final de mandat de un proiect naţional cu impact emoţional major", însă "unirea ar trebui tratată cu mai multă prudenţă".

Acum, Premierul Ponta îi întoarce vizita lui Leancă, la scurtă vreme după ce conform unor surse citate de Gândul, ar fi declarat că Antonescu va participa din partea opoziţiei la cursa pentru Cotroceni, ceea ce înseamnă că PSD-ul va merge cu propriul candidat la prezidenţiale, acest candidat urmând să fie, cel mai probabil, Victor Ponta, care are nevoie de cât mai mult capital electoral.

Tentativa de a transforma sentimentele pro-moldoveneşti ale românilor în voturi la alegerile ce vor urma s-ar putea izbi însă de amintirea încă proaspătă a faptului că, la două zile după ce directorul liceului cu predare în limba română din Tiraspol a fost arestat abuziv de autorităţile transnistrene, Ponta a ales, în loc să meargă la Tiraspol, să se ducă la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci şi la dineul oferit ulterior de Putin, ştiut fiind că actele anti-româneşti din Transnistriei sunt încurajate şi finanţate de ruşi.

Mai merită reamintit, în treacăt, că miercuri, cu o zi înainte să vorbească despre debarcarea lui Antonescu şi să plece la Chişinău, premierul, însoţit de acelaşi Viorel Hrebenciuc ce-l acompaniază astăzi la Chişinău, s-a întâlnit cu lideri UDMR. Printre temele discutate, conform Realitatea net s-au numărat noi modificări la Codul Penal şi amnistia şi graţierea, pentru a căror adoptare trebuie suplinite de urgenţă voturile debarcatului PNL.

În plus, ungurii din România vor pune şi ei ştampila pe buletinele de vot şi, dacă Ponta va fi viitorul candidat la prezidenţiale, de ce nu l-ar vota maghiarii pe el?

De numele lui Viorel Hrebenciuc, marele baron al PSD, a cărui stea a început să strălucească cu putere în anii 90, în epoca domniei lui Ion Iliescu, se leagă perfecţionarea sistemului aranjamentelor făcute pe din dos. Hrebenciuc se autocaracterizează ca „eminenţa cenuşie a PSD."

Traian Băsescu afirma în 2012, când a fost suspendat, că Liviu Dragnea, Dan Voiculescu şi Viorel Hrebenciuc sunt artizanii împingerii înainte a lui Ponta pe drumul declanşării referendumului din 2012, considerat o tentativă de lovitură de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii