VIDEO. Controversata directoare a ICR Londra, propusă spre revocare din funcţie. Mingea, la Parlament

Catinca Maria Nistor
Catinca Maria Nistor (Catinca Maria Nistor / Facebook)
Ana Ion
09.03.2023

Catinca Nistor - personaj care a stârnit valuri de comentarii după ce a falsat îngrozitor într-un aşa-zis spectacol cultural organizat la Londra pe bani publici - a fost propusă spre revocare din funcţia de director al ICR Londra, a confirmat pentru G4Media Liviu Jicman, preşedintele Institutul Cultural Român.

Întrebat de G4Media dacă a făcut propuneri de revocare şi pentru alţi directori controversaţi de ICR, Liviu Jicman a spus: ”Nu consider că au existat numiri controversate”.

Conform legii, Parlamentul ia decizia finală, cu avizul comun al Comisiei pentru cultură şi media şi al Comisie pentru politică externă ale Senatului.

Reamintim că la începutul lunii ianuarie 2023, Nistor a fost protagonista unui mare scandal după ce în spaţiul public a ieşit informaţia că şefa ICR Londra nu a dorit să stea în apartamentul gratuit din incinta filialei instituţiei, care se află la un sfert de oră de mers pe jos de Palatul Buckingham. Ea a închiriat, în schimb, un apartament într-un cartier exclusivist din apropiere. Pe banii statului român. Chiria se ridică la 6500 lire sterline lunar.

La 12 martie, Catinca Nistor a intrat din nou în atenţia presei, atunci când a interpretat melodia ”Mociriţă cu trifoi” în cadrul unui eveniment dedicat românilor din diaspora, la început de primăvară. Ea a falsat îngrozitor, spectacolul fiind văzut drept grotesc.

Catinca Maria Nistor este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian, potrivit publicaţiei Cultură la Dubă. Stelian Nistor şi soţia sa sunt naşii de cununie ai PSD-istului Valeriu Zgonea. Catinca Nistor a fost timp de aproximativ un an director interimar al Teatrului Bulandra, în mandatul primarului Gabriela Firea. Ea a fost dată afară după un protest public al actorilor de la Bulandra şi, ulterior, trimisă în judecată de noua conducere interimară pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, potrivit Cultura la Dubă. În prima instanţă, pe 19 septembrie 2021, Tribunalul Bucureşti a decis să anuleze contractele încheiate pe drepturi de autor şi a obligat-o pe pârâtă să returneze teatrului aproape 7000 de euro. Decizia nu este definitivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor