Viktor Orban renunţă la şantaj? Anunţă că Ungaria va susţine candidatura Suediei la NATO

Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
D.B.
25.01.2024

Premierul ungar Viktor Orban îi impulsionează pe legislatori să ratifice aderarea Suediei la NATO, după ce votul din parlamentul Turciei a lăsat efectiv Budapesta ca singura ţară reticentă la extinderea alianţei militare, potrivit Bloomberg.

Aflat sub presiune să acţioneze, după ce a lăsat protocolul de ratificare să zăbovească în parlamentul ungar timp de mai bine de un an, Orban i-a transmis, miercuri, secretarului general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, că va urgenta aprobarea acestuia "cu prima ocazie posibilă", potrivit unei postări pe site-ul de socializare X. La rândul său, Stoltenberg s-a declarat încurajat de angajamentul aparent al lui Orban.

"Salut sprijinul clar al premierului şi al guvernului său pentru aderarea Suediei la NATO. Aştept cu nerăbdare ratificarea imediat ce parlamentul se va reuni din nou", a declarat Stoltenberg pe X.

Marţi, premierul ungar l-a invitat pe omologul său suedez Ulf Kristersson la Budapesta, cu câteva ore înainte ca adunarea turcă să ratifice candidatura Suediei, ceea ce a fost văzut ca o modalitate de salvare a imaginii din încă un impas pe care l-a creat omologilor europeni. Orban şi miniştrii săi au acuzat în trecut Stockholmul de subminarea relaţiilor bilaterale prin criticile repetate aduse Ungariei pentru regresul democratic.

"Aceasta este cu siguranţă o întoarcere bruscă şi una care are ca scop să pregătească ratificarea de către Ungaria a candidaturii Suediei", a declarat Agoston Samuel Mraz, şeful Nezopont, un think-tank politic care consiliază guvernul lui Orban, referindu-se la invitaţie.

Orban s-a confruntat constant cu presiuni din partea aliaţilor occidentali din NATO şi Uniunea Europeană ca să aprobe candidatura Suediei, în urma demersului Turciei. Biroul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan ar putea publica legislaţia parlamentară în Monitorul Oficial încă de miercuri, făcând oficială ratificarea Turciei.

Parlamentul Ungariei este aşteptat să se reunească din nou pe 26 februarie, după vacanţa de iarnă, a relatat miercuri ziarul Magyar Nemzet, citând conducerea partidului de guvernământ al lui Orban.

În timp ce Kristersson nu a comentat dacă va da sau nu curs invitaţiei, sugestia lui Orban, într-o postare pe X, că ar vrea să "negocieze" aderarea Suediei a fost respinsă la rece de Stockholm. Ministrul de Externe, Tobias Billstrom, a declarat marţi, în faţa reporterilor, că nu există "niciun motiv să negocieze" cu Budapesta.

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, ministrul britanic de Externe, David Cameron, şi Ministerul german de Externe s-au numărat printre cei care i-au cerut lui Viktor Orban să acţioneze rapid, Berlinul afirmând că este "timpul" ca Ungaria să ratifice aderarea Suediei. Se aşteaptă ca această extindere să consolideze extinderea nordică a alianţei şi să îmbunătăţească capacitatea acesteia de a-şi apăra flancul estic, care şi-a dublat lungimea în urma aderării Finlandei în aprilie anul trecut.

Cele două naţiuni nordice, care au evitat anterior aderarea la alianţe militare, au solicitat aderarea la scurt timp după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani.

Nu doar candidatura Suediei l-a pus pe Orban în vizor. Liderul ungar a blocat, de asemenea, pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro al UE pentru Ucraina la un summit desfăşurat luna trecută, ceea ce a forţat o altă reuniune a celor 27 de premieri la Bruxelles, săptămâna viitoare, fie pentru a-l convinge pe Orban să renunţe, fie pentru a-l ocoli. Săptămâna aceasta, Ungaria a declarat, de asemenea, că se opune modernizării unui mecanism al UE pentru a asigura o furnizare mai constantă de arme Ucrainei.

Obstrucţionismul i-a adus lui Orban, considerat liderul din UE cel mai apropiat de Kremlin, mânia aliaţilor săi occidentali. Dar i-a permis, de asemenea, guvernului să obţină concesii şi i-a adus respectul politicienilor naţionalişti din întreaga lume, inclusiv al lui Donald Trump.

Dar există sentimentul că Orban, un lider cu cinci mandate al unei naţiuni cu mai puţin de 10 milioane de locuitori, şi-ar fi exagerat jocul în cazul Suediei.

Guvernul Ungariei a înaintat textul de ratificare parlamentului în 2022 şi apoi l-a lăsat să lâncezească, erodând bunăvoinţa aliaţilor. În tot acest timp, Orban a continuat să le spună că Ungaria va ratifica înaintea Turciei, o promisiune care acum s-a dovedit a nu fi una reală.

Spre deosebire de Turcia, care şi-a condiţionat sprijinul pentru candidatura Suediei de reprimarea grupării kurde din Suedia - etichetată de acesta ca fiind teroristă -, precum şi de achiziţionarea de avioane de luptă F-16 din SUA, Ungaria a fost mai puţin deschisă în ceea ce priveşte motivele sale.

Invitaţia făcută premierului suedez acum este un semn că Orban caută o cale de a ieşi din încurcătură.

"Premierul suedez trebuie doar să vină aici şi să aibă o întâlnire pentru a deschide calea ratificării de către Ungaria. Dacă nu o face, atunci este un risc pe care şi-l asumă", a declarat analistul politic Mraz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor