Vizita lui Xi Jinping la Paris, marcată de proteste. Macron, somat să abordeze problema drepturilor omului

Emmanuel Macron (st) şi Xi Jinping, la Beijing, 6 aprilie 2023 (Ludovic Marin/Pool/AFP via Getty Images *)
Redactia
06.05.2024

Grupuri de uiguri şi tibetani au organizat marşuri în centrul Parisului duminică, zi în care Xi Jinping a sosit în Europa pentru prima dată din 2019. Potrivit prefecturii poliţiei din Paris, au manifestat în total 2.000 de persoane.

Activiştii au anunţat că vor protesta pe toată durata vizitei liderului chinez pentru a atrage atenţia asupra opresiunii guvernamentale din Tibet şi detenţiei în masă a uigurilor şi altor minorităţi musulmane în regiunea nordică Xinjiang.

Dilnur Reyhan, fondatoarea Institutului European Uigur şi cetăţean francez, a declarat că ea şi alţi activişti sunt "indignaţi" că liderul chinez vizitează Franţa.

"Pentru poporul uigur - şi în special pentru uigurii francezi - este o palmă dată de preşedintele nostru, Emmanuel Macron", a afirmat ea, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Paris, potrivit RFI.

Grupul Studenţi pentru un Tibet Liber a organizat sâmbătă un protest lângă Arcul de Triumf. Participanţii au afişat bannere cu mesaje prin care denunţau opresiunea chineză "din ce în ce mai brutală".

Tenzin Tsela Zoksang, unul dintre cei doi activişti reţinuţi de Poliţia franceză, a spus că situaţia din Tibet s-a deteriorat sub conducerea lui Xi.

"Dar în loc să-l trateze pe Xi ca pe dictatorul care este, preşedintele Macron îi întinde covorul roşu", a menţionat ea.

Macron, somat să abordeze problema drepturilor omului în discuţiile cu Xi Jinping

Human Rights Watch şi Amnesty International, care au organizat, de asemenea, proteste în acest weekend, i-au cerut pe Macron să abordeze problema drepturilor omului în discuţiile sale cu Xi.

"Preşedintele Macron ar trebui să îi facă lui Xi Jinping clar că aceste crime împotriva umanităţii ale Beijingului vin cu consecinţe pentru relaţiile Chinei cu Franţa", a declarat Maya Wang, directoare interimară pentru China la Human Rights Watch.

Într-o declaraţie, organizaţia de monitorizare a îndemnat Guvernul francez ca nu doar să denunţe abuzurile, ci şi să stabilească repercusiuni concrete pentru comerţul între China, Franţa şi UE.

Amnesty a cerut Parisului să solicite eliberarea persoanelor reţinute arbitrar de China şi a avertizat că Beijingul are un istoric de intimidare a criticilor săi în alte ţări, inclusiv Franţa.

Organizaţia neguvernamentală Safeguard Defenders, cu sediul în Europa, care monitorizează dispariţiile în China, a declarat pentru ziarul Le Monde că a aflat de la activişti chinezi stabiliţi în Franţa că rudele lor din China au fost vizitate de autorităţi în această săptămână, scopul fiind descurajarea protestelor ocazionate de vizita lui Xi Jinping în Franţa.

Cabinetul lui Macron a declarat că discuţiile dintre preşedinţii francez şi chinez se vor concentra pe "crizele internaţionale, în primul rând războiul din Ucraina şi situaţia din Orientul Mijlociu, problemele comerciale, cooperarea ştiinţifică, culturală şi sportivă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor