Vlad Alexandrescu: Plagiatul - o boală care determină o tribalizare a mediului universitar

Societatea trebuie să-şi creeze anticorpii pentru a lupta împotriva plagiatului, altminteri, se condamnă la ceea ce am trăit deja: un anumit tribalism în interiorul formaţiilor doctorale, atrage atenţia fostul ministru Vlad Alexandrescu.
Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu (Facebook, Vlad Alexandrescu)

Plagiatul este o suferinţă a societăţii, este o boală atât a celor care îl practică, dar şi a celor care îl admit şi îl acoperă, motiv pentru care societatea trebuie să-şi creeze anticorpii pentru a lupta împotriva acestui fenomen, a opinat duminică, pe contul său de Facebook, fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu.

"Mi se pare destul de limpede că plagiatul este o suferinţă a societăţii; este o boală atît a celor care practică plagiatul, pentru că ei nu ştiu să facă altceva (dacă ar putea, ar face), dar este şi a celor care admit plagiatul. Asta arată o suferinţă foarte profundă a societăţii: lipsa de reacţie. Să ne gîndim atunci şi la consecinţele lipsei de reacţie: plagiatul afectează grav competitivitatea.

Oamenii care comit plagiate încearcă să obţină titluri academice pe care le vor folosi în cariera lor (pentru angajare, promovare, salarii mai mari). Obţinînd aceste titluri, cum se spune în termeni juridici, drept foloase necuvenite, ei uzurpă locul altora, care au obţinut aceste titluri prin mijloace cinstite. Plagiatul reprezintă, aşadar, o încălcare a regulilor de joc din societate, a regulilor de fair play", a declarat Vlad Alexandrescu.

Potrivit fostului ministru, societatea trebuie să-şi creeze anticorpii pentru a lupta împotriva plagiatului, altminteri, se condamnă la ceea ce am trăit deja: un anumit tribalism în interiorul formaţiilor doctorale.

"Căci despre asta este vorba: atunci cînd profesorul îl acoperă pe candidat, când comisia îl acoperă pe profesor, iar Senatul şi comisia de etică a unei universităţi acoperă toate acestea, este o tribalizare a mediului universitar. Şi un refuz al modernizării. Sunt convins că societatea are în interiorul ei anticorpii pentru a lupta împotriva acestei suferinţe, aşa cum luptă şi împotriva altor suferinţe", a subliniat Vlad Alexandrescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne