Vladimir Socor: Rezoluţiile votate de Congresul american au valoare pur simbolică

Autorităţile de la Chişinău trebuie să vorbească în nume propriu despre retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, fără a face referire la o oarecare rezoluţie a Congresului american care urmează a fi votată dar care nu obligă pe nimeni la nimic, a afirmat Socor.
Vladimir Socor, comentator politic
Vladimir Socor, comentator politic (alchetron.com)

Şansele ca rezoluţia Congresului Statelor Unite ale Americii care susţine asocierea Republicii Moldova la Uniunea European şi cere Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele şi muniţiile din regiunea transnistreană să fie votată sunt ”sunt sută la sută”, consideră analistul politic Vladimir Socor care se întreabă însă ”care va fi efectul practic?”.

„Efectul practic va fi egal cu zero. Rezoluţiile Congresului american nu au nici valoare juridică, nici valoare obligatorie pentru guvernul american. De asemenea, odată cu rezoluţiile nu se votează niciun fel de procedură prin care Congresul ar urmări aplicarea rezoluţiei de către ramura executivă a guvernului. Rezoluţiile votate de Congresul american au valoare pur simbolică”, a declarat analistul de la Fundaţia Jamestown în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, acesta a ţinut să explice că, deseori, astfel de rezoluţii constituie o favoare făcută de un congresman sau de un grup de congresmeni unui prieten politic sau unei grupări de interese, sau unui stat străin prieten cu Statele Unite ale Americii. Cu siguranţă că această rezoluţie privind Republica Moldova a fost, în opinia expertului, inspirată, cel puţin în parte, de diplomaţia Chişinăului, chiar dacă Moldova, timp de aproximativ doi ani, nu a avut un ambasador la Washington.

Mai mult decât atât, Socor a specificat că Moldova nici până în prezent nu-l are, fapt absolut nescuzabil şi care aruncă o lumină îndoielnică asupra declaraţiilor Guvernului de la Chişinău, potrivit cărora ar dori să dezvolte relaţii cu Statele Unite. ”Această dorinţă pare-se ca nu există, nu este reală, e mai mult o apă de ploaie”.

Analistul politic a mai subliniat şi faptul că autorităţile de la Chişinău trebuie să vorbească în nume propriu atunci când cer retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, folosind argumente corecte, şi în niciun caz cele referitoare la decizia OSCE de la Istanbul din 1999.

”Această rezoluţie nu a avut niciodată valoare obligatorie, are o aşa-zisă valoare politică, adică simbolică, dar nu obligă pe nimeni la nimic, iar Rusia a violat această rezoluţie fără niciun fel de consecinţe de aproape 20 de ani. Eu spuneam de atâţia ani că dacă ne agăţăm de rezoluţia de la Istanbul, atunci şi copiii noştri vor face acelaşi lucru cu aceleaşi rezultate nule. Iată de ce, Republica Moldova trebuie să folosească argumentul dreptului internaţional al suveranităţii naţionale şi să ceară retragerea trupelor ruseşti anume în această lumină, cu acest argument, fără conexiune cu un aşa-zis statut special al Transnistriei”, a adăugat Socor.

Încă un amestec al diplomaţiei de la Chişinău în rezoluţia Congresului SUA este partea despre ”aşa-zisul statut special pentru Transnistria”, care în opinia expertului de la Jamestown, este o idee fixă pe care a introdus-o Rusia şi de care Chişinăul nu poate să scape.

”O invenţie rusească, o versiune actuală a federalizării, a vechii federalizări. Ea nu trebuie şi nu ar fi trebuit să-şi găsească locul în rezoluţia Congresului american, dar cum spuneam adineaori, rezoluţia Congresului american nu are nicio valoare practică şi nu obligă la nimic pe nimeni”, a reiterat Socor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe