Weekend de foc la Ministerul de Finanţe. Reprezentanţii FMI discută cu miniştrii Cabinetului Ponta

Ministrul de Finanţe,  Eugen Teodorovici.
Ministrul de Finanţe,  Eugen Teodorovici. (Epoch Times România)

Reprezentanţii FMI discută sâmbătă, la Ministerul Finanţelor, cu o parte dintre miniştrii Cabinetului Ponta, relatează Digi24. Pe agenda întrevederii se regăsesc privatizarea companiilor de stat, reducerile de taxe aduse de noul Cod Fiscal şi situaţia dificilă a companiilor energetice.

Potrivit sursei citate, primul care a ieşit de la întâlnirea cu experţii Fondului a fost Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care a declarat că ministerul pe care îl coordonează nu are probleme si că termenele pentru privatizări vor fi fixate cu oficialii FMI la vizita de luna viitoare:

"Ministerul Transporturilor nu are probleme, decât rezonabile, să spunem, n-am finalizat procesul de privatizare al CFR Marfă, suntem într-o nouă procedură, avem alte angajamente vizavi de arierate, creanţe, cum le rezolvăm, dar lucrurile sunt până în acest moment pozitive. Am discutat şi despre privatizări, am stabilit şi nişte termene mai largi, dar urmează ca aceste lucruri să le fixăm la finalul lunii iunie."

Reamintim că o misiune tehnică a Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene a sosit marţi la Bucureşti pentru discuţii tehnice privind Codul Fiscal şi stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu cele două instituţii financiare. Misiunea experţilor internaţionali urmează să se încheie în 26 mai.

"Este o misiune tehnică şi eu sper să fie o misiune cu succes la final, astfel încât să putem readuce în discuţie programul cu FMI, Comisia Europeană şi cu Banca Mondială. Am avut chiar săptămâna aceasta la Bruxelles o participare la Consiliul de Miniştri ai Finanţelor, ECOFIN, unde am reiterat faptul că România este angajată ferm în a-şi readuce în discuţie acest program şi a-l închide cu succes în septembrie", declara ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în 15 mai.

Întrebat de presă ce va sacrifica Guvernul, în situaţia în care nu se va ajunge la un acord cu cei de la FMI pe Codul Fiscal: acordul cu FMI sau Codul, ministrul a spus că Guvernul nu sacrifică nimic şi că trebuie să "facă ceea ce face pentru binele economiei naţionale."

Situaţia actuală

Temele asupra cărora România nu a căzut de acord în cadrul discuţiilor anterioare cu instituţiile financiare internaţionale sunt legate de rezolvarea problemelor la complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara şi de liberalizarea pieţei gazelor, însă, potrivit oficialilor români, s-au făcut progrese pe ambele subiecte.

Dezacordurile între FMI şi Guvernul Ponta nu se rezumă însă la problemele din domeniul energiei. În ultima perioadă, experţii FMI au atras atenţia şi asupra modificărilor Codului Fiscal, modificări care ar avea impact semnificativ asupra încasărilor bugetare.

Surse din cadrul Comisiei Europene au declarat pentru cursdeguvernare.ro faptul că autorităţile europene sunt contrariate de faptul că România nu ţine cont de sugestiile formulate, în special în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă a companiilor de stat. Potrivit surselor citate, reprezentanţii Germaniei din instituţiile financiare europene sunt cei mai nemulţumiţi de semnalele transmise de la Bucureşti.

Cel de al treilea acord de tip stand by încheiat în 2013 cu instituţiile financiare internaţionale, în valoare de 4 miliarde de euro, expiră pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca România să nu încheie toate reformele la care s-a angajat.

Acordul cu FMI este însă practic suspendat de la jumătatea anului trecut, când reprezentanţii guvernului şi cei ai creditorilor internaţionali s-au situat pe poziţii divergente în legătură cu politicile economice şi bugetare, arată cursdeguvernare.ro

Mai merită menţionat că, ultimele 2 misiuni tehnice ale Fondului, din iunie 2014 şi respectiv februarie 2015, s-au încheiat fără semnarea unei scrisori de intenţie, iar reprezentanţi Guvernului au afirmat ulterior că România nu ar mai avea nevoie de un nou acord cu FMI.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne