Zeci de răniţi în Peru. Valul de proteste continuă. Secţii de poliţie atacate

Proteste violente în Peru
Proteste violente în Peru (Youtube - captură ecran)
Ana Ion
21.01.2023

Zeci de peruani au fost răniţi iar tensiunile au explodat din nou vineri seară în Peru unde poliţia s-a confruntat cu protestatarii în cadrul manifestaţiilor antiguvernamentale care se răspândesc în întreaga ţară, scrie Guardian.

În capitala Lima, efectivele de poliţie au folosit gaze lacrimogene pentru a respinge manifestanţii care aruncau cu sticle şi pietre, în timp ce pe străzi ardeau focuri.

În regiunea sudică Puno, aproximativ 1.500 de protestatari au atacat o secţie de poliţie din oraşul Ilave, a declarat ministrul de interne, Vicente Romero. O secţie de poliţie din Zepita, Puno, a fost, de asemenea, incendiată, a spus el.

Autorităţile sanitare din Ilave au raportat opt pacienţi spitalizaţi cu răni, inclusiv braţe şi picioare rupte, contuzii oculare şi abdomen perforat.

Până la sfârşitul după-amiezii, 58 de persoane fuseseră rănite la nivel naţional în timpul demonstraţiilor, potrivit unui raport al Avocatului Poporului din Peru.

Tulburările au urmat unei zile de agitaţie joi, zi în care una dintre clădirile istorice emblematice din Lima a ars până la temelii, iar preşedintele Dina Boluarte a promis că va fi mai dură cu protestatarii pe care i-a numit "vandali".

Distrugerea clădirii, un conac vechi de aproape un secol din centrul oraşului Lima, a fost descrisă de oficiali ca fiind pierderea unui "bun monumental". Autorităţile investighează cauzele.

Vineri, Romero a afirmat că incendiul a fost "planificat şi aranjat în mod corespunzător".

Mii de protestatari au ieşit în stradă în Lima în această săptămână, cerând schimbări şi indignaţi din cauza numărului tot mai mare de morţi în urma protestelor, care a ajuns oficial la 45, vineri.

La începutul protestelor de vineri, manifestanţii păreau mai organizaţi decât în ziua precedentă şi au ocupat străzi cheie din centrul oraşului Lima.

Poliţia a părut mai combativă decât în ziua precedentă şi a început să tragă salve de gaze lacrimogene.

Protestele au zguduit Peru de când Pedro Castillo a fost înlăturat din funcţia de preşedinte în decembrie, după ce a încercat să dizolve legislativul pentru a împiedica un vot de destituire.

Boluarte a respins apelurile de a demisiona şi de a organiza alegeri anticipate, făcând în schimb apel la dialog şi promiţând să îi pedepsească pe cei implicaţi în tulburări.

În regiunea Cusco, marea mină de cupru Antapaccay a companiei Glencore şi-a suspendat vineri operaţiunile, după ce protestatarii au atacat sediul - unul dintre cele mai mari din ţară - pentru a treia oară în această lună.

Context

Peru, a cincea cea mai populată naţiune din America Latină, a fost scena unor demonstraţii violente de la jumătatea lunii decembrie, când preşedintele de stânga al ţării, Pedro Castillo, care promisese să abordeze problemele de lungă durată ale sărăciei şi inegalităţii, a încercat să dizolve Congresul şi să guverneze prin decret. Măsura a fost condamnată pe scară largă ca fiind neconstituţională, iar Castillo a fost arestat şi înlocuit de vicepreşedintele său.

Susţinătorii lui Castillo, mulţi dintre ei trăind în regiunile rurale sărace, au ieşit rapid în stradă pentru a cere noi alegeri generale, afirmând că li s-a retras dreptul de a fi guvernaţi de omul pe care îl votaseră pentru a funcţia de preşedinte cu doar un an înainte.

Protestele au fost marcate rapid de violente, zeci de prostestatari fiind ucişi şi mulţi alţi răniţi. Biroul procurorului suprem din Peru a anunţat că a lansat o anchetă referitoare la noul preşedinte Dina Boluarte şi a membrilor cabinetului său.

Mai exact, Biroul procurorului general a declarat că îi investighează pe Boluarte, Otarola, ministrul Apărării, Jorge Chavez, şi ministrul de Interne, Victor Rojas, sub acuzaţia de "genocid, omucidere calificată şi răni grave".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor