Ziua Limbii Române la Chişinău. Ştefan Grigoriţă: Unii politicieni moldoveni fac contorsiuni doar să nu spună "Limba Română"

În timp ce unii politicieni consideră că limba română trebuie să-şi găsească locul în Constituţia Republicii Moldova, alţii declară că vorbesc limba de stat, maternă, oficială etc., dar numai nu română.
Cele mai grele cuvinte din limba română
Cele mai grele cuvinte din limba română (Facebook)

De Ziua Limbii Române, reprezentaţii Mişcării de Rezistenţă Naţională ACUM au depus flori la Monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din centrul municipiului Chişinău.

„Limba română, limba prin care ne afirmăm ca personalitate, este un tezaur inestimabil al neamului nostru. Sărbătorirea ei, corelată cu Ziua Independenţei, este omagiul nostru adus celor care au luptat pentru afirmarea naţiunii noastre într-un spaţiu plin de controverse.

Istoria ostilă a cedat şi acum nu ne rămâne decât să descoperim frumuseţea limbii române zi de zi, citind cărţi, vorbind-o corect şi respectuos. La mulţi ani tuturor vorbitorilor de limbă română, la mulţi ani celor care se simt acasă în versul eminescian!”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Platformei Demnitate şi Adevăr.

Jurnalistul Europa Liberă Ştefan Grigoriţă a menţionat, pe contul său de socializare, că unii politicieni din Republica Moldova „se îndoaie cum nu ai vrea”, numai să nu zică limba română.

„Stai şi te uiţi la contorsiunile unor politicieni şi cum se îndoaie cum nu ai vrea, numai Doamne Fereşte să nu zică limba română. Ori natală, maternă, de stat sau oficială numai nu de zis română. Până la urmă nu vă chinuiţi. Toată lumea vă ştie de corupţi şi ipocriţi. Reputaţie? Da de unde?”, a scris jurnalistul.

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, consideră că cei care au au luptat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să poată vorbi astăzi limba română trebuie apreciaţi.

„Să ne amintim că aici a început întâi lupta pentru limba română, pentru alfabetul latin şi tot aici a început lupta împotriva regimului de atunci, deşi este, dacă vreţi, o sărbătoare simbolică şi sperăm în continuare să luptăm pentru ca limba română să-şi găsească locul în Constituţie aşa cum merită şi noi cu toţii împreună să reuşim să dăm jos acest regim şi să construim o ţară în care se vorbeşte limba română şi o ţară în care se trăieşte bine”, a declarat Maia Sandu.

Şi liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a ţinut să felicite cetăţenii R. Moldova de Ziua Limbii Române, punctând că limba română „ar trebui să ne unească pe toţi”. Fiind întrebat dacă va vota pentru introducerea sintagmei „limba română” în Constituţie, Năstase a punctat că „adevărurile nu se votează, adevărurile le trăim”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe