1 din 5 case din China sunt goale. Bula imobiliară ameninţă economia

Shanghai
Shanghai (Peter Parks/AFP/Getty Images)

Mai mulţi proprietarii chinezi de case au decis să lase mai degrabă casele goale decât să le vândă, un simptom specific unei pieţe imobiliare aflate în scădere, care anterior era un factor ce susţinea creşterea economică impresionantă a Chinei.

Rata de neocupare a domiciliilor din Chinei a fost de 22,4% anul trecut, în timp ce, spre comparaţie, în 2011 era de 20,6%, potrivit unui sondaj realizat de Universitatea de Finanţe şi Economie din sud-vestul Chinei. Constructorii care au căutat să facă avere aşteptând o explozie a pieţei imobiliare sunt acum preocupaţi de blocaje, şi aceste case goale sunt mai vulnerabile în faţa unei pieţe în scădere.

"Cel mai probabil aceste case vacante vor cauza pierderi şi proprietarii vor ieşi cu un bilanţ negativ, odată ce preţurile caselor vor scădea", a declarat Li Gan, şeful Centrului Chinez de Cercetare şi Supraveghere a Finanţelor Populaţiei, potrivit South China Morning Post.

Atât analiştii cât şi investitorii sunt preocupaţi aceste apartamente nelocuite din atât de multe oraşe din China, un rezultat al dorinţei autorităţilor de creştere rapidă alimentată de bula de credit. În ultimii ani, piaţa imobiliară era o investiţie populară, dar în ultimul timp preţurile au stagnat în timp ce autorităţile chineze au permis investiţii în alte sectoare, relatează Wall Street Journal.

Aproximativ 49 milioane locuinţe vândute în China stau acum goale, în afara celor 50-64 de milioane care nu se pot vinde. Creditele ipotecare în valoare de peste 674.33 miliarde dolari sunt în pericol. Unele case sunt lăsate goale de oamenii care deţin mai multe, în timp ce alţi proprietari pur şi simplu s-au mutat în alte oraşe şi nu şi-au vândut casa în speranţa că piaţa îşi va reveni.

Piaţa imobiliară chineză va scădea probabil cu 5% în acest an, după o creştere de 11,5% în 2013, au prezis analiştii de la Standard & Poor.

"Preţurile sunt susceptibile să continue să scadă din cauza surplusurilor mari", au scris analiştii lor într-un raport, potrivit Bloomberg.

"Mulţi dezvoltatori mici vor simţi presiunea masiv, pentru că vânzările şi capacităţile lor de finanţare sunt în mod substanţial mai slabe decât cele ale colegilor lor mai mari".

Cercetătorii raportului au chestionat proprietari de locuinţe din 262 de districte din 29 de provincii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie