100.000 de români, în stradă. Piaţa Victoriei, cuprinsă de violenţe după ce protestul paşnic a fost deturnat [video]

Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei - la care au participat 100.000 de români - a fost unul extrem de tensionat. Au avut loc numeroase ciocniri între protestatari şi jandarmi, care au intervenit cu gaze lacrimogene, grenade şi chiar cu un tun cu apă. În joc au intrat practic ultraşii, instigatorii, care au reuşit să deturneze mitingul paşnic. De cealaltă parte, forţele de ordine au intervenit deosebit de dur inclusiv împotriva protestatarilor paşnici. Sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Protest
Protest (Dan Mihai Balanescu)

UPDATE ora 2:00. Jandarmii au dat din nou cu gaze împotriva protestatarilor.

"Libertate, libertate, libertate", "România, trezelte-te", strigă mulţimea.

* * *

UPDATE ora 1:40. Un grup de protestatari continuă protestul în Piaţa Victoriei şi strigă: "Nu plecăm, nu plecăm!"

O protestatară în vârstă de 15-16 ani a fost înconjurată de jandarmi după ce a scandat celebrul "M__E PSD". I s-au cerut actele şi i s-a cerut să ceară iertare. Fata părea de-a dreptul pierdută şi traumatizată.

"Ruşine, ruşine", a reacţionat mulţimea revoltată.

Până la urmă, forţele de ordine i-au dat drumul fetei.

* * *

UPDATE ora 1:30. Numărul celor care au avut nevoie de asistenţă medicală se ridică la 452, dintre care 70 au ajuns la spital.

* * *

UPDATE ora 00:30. Mai mulţi jandarmi călare au intrat în Piaţa Victoriei, în aplauzele ironice ale protestatarilor rămaşi acolo.

"Ruşine, ruşine", strigă manifestanţii.

* * *

UPDATE 00:20. Luptele între jandarmi şi ultraşi continuă pe străzile lăturalnice.

Bulevardul Ion Mihalache, spre exemplu, este blocat de un cordon de jandarmi. În zare se văd ultraşii, care au aruncat cu sticle şi dau foc la coşurile de gunoi şi par hotărâţi să nu renunţe la luptă.

Buzeştiul este de asemenea barat de jandarmi, dar în spatele lor sunt protestatari paşnici.

Două arme de foc au fost furate de huligani de la forţele de ordine.

* * *

UPDATE ora 23:50. Reţelele de socializare au luat foc. Apar mărturii cutremurătoare după incidentele violente de la miting.

"Opera de arta a Jandarmeriei Române, care a folosit grenade cu shrapnel for f__k sakes. Nu glumesc. Ăla e piciorul meu, iar fata de lânga mine a fost bătută până a leşinat. Dacă nici acum nu se curăţă ţara asta de nenorociţii ăştia, eu mi-am făcut bagajele şi m-am cărat definitiv. Oricum, am primit un "tatuaj" pe viţă. Mulţumesc din suflet miliţiei române. Să nu vă miraţi dacă de acum vă scuip în faţă când vă văd", a scris un protestatar pe pagina de Facebook, postând poza de mai jos.

Incidente la protest
Incidente la protest (Octavian Ureche)

* * *

UPDATE ora 23:40. Preşedintele României a condamnat ferm intervenţia în forţă a Jandarmeriei împotriva protestatarilor.

"Într-o democraţie autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violenţa nu este acceptabilă, indiferent de opţiunile politice. Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei. Încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!", a transmis Klaus Iohannis.

* * *

UPDATE ora 23:30. O parte dintre protestatari nu s-au lăsat dezarmaţi şi continuă protestul pe Bv. Aviatorilor, pe Bv. Kiseleff şi pe o bucăţică din Piaţa Victoriei, restul fiind blocată de jandarmi.

* * *

UPDATE ora 23:10. Jandarmeria a cucerit Piaţa Victoriei, dispersând mulţimea cu tunul de apă, grenade cu gaze lacrimogene şi intervenţii în forţă. Acum, aproape toată Piaţa este goală.

Aerul este foarte greu de respirat, totul e înecat în gaze lacrimogene, Piaţa arată ca după război. Oamenii fug pe unde apucă.

Jandarmii au dat dovadă de o mare agresivitate la adresa protestatarilor paşnici, mai ales în această ultimă intervenţie.

Piaţa e golită, e ca după război, totul e înecat în gaze lacriminoge, lumea se împrăştie.

"Suntem în România?", se întreabă protestatarii...

Nu doar că au evacuat Piaţa în forţă, dar forţele de ordine îi mai şi fugăresc pe protestatarii rămaşi pe Bulevardul Kiseleff cu gaze lacrimogene. Au scos inclusiv câinii şi caii.

Ambulanţele sunt pline de oameni şi inclusiv cadrele medicale sunt cu ochii umflaţi de la gazele lacrimogene.

Potrivit G4Media, doi jandarmi au fost atacaţi de un grup de incitatori, fiind apăraţi de ceilalţi protestatari. Incitatorii au dat inclusiv cu sticle incendiare contra jandarmilor.

Suferinţa cauzată de gazele lacrimogene la mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, 10 august, 2018, Bucureşti
Suferinţa cauzată de gazele lacrimogene la mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, 10 august, 2018, Bucureşti (Mihut Savu / Epoch Times)

* * *

UPDATE ora 23:00. Un număr de 247 de persoane au fost asistate medical la faţa locului, dintre care 9 jandarmi. Dintre acestea, 16 persoane au fost transportate la spital, între care 4 jandarmi.

* * *

UPDATE ora 22:40. Violenţele din Piaţa Victoriei continuă. Jandarmii aruncă iar grenade cu gaze lacrimogene în mulţime şi ridică protestatari.

Mai mult, a fost adus din nou tunul de apă.

Fata senatorului USR Vlad Alexandrescu a fost transportată pentru îngrijiri medicale de un echipaj SMURD, în stare de inconştienţă.

* * *

UPDATE ora 22:20. Peste 200 de persoane, inclusiv copii şi femei, au primit îngrijiri medicale în urma incidentelor violente din Piaţa Victoriei.

Protest
Protest (Mihuţ Savu)

* * *

UPDATE 22:00. Jandarmii au avertizat că dacă mulţimea nu degajează zona, vor interveni în forţă.

"S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute", a transmis Jandarmeria.

Trebuie remarcat că jandarmii au lansat grenade lacrimogene inclusiv împotriva protestatarilor paşnici.

* * *

UPDATE ora 21:50. Jandarmii au început să smulgă oameni din mulţime şi să-i bage în curtea Guvernului.

Au avut loc din nou ciocniri violente, s-a aruncat iar cu peturi şi alte obiecte. Jandarmii au intrat în mulţime, după care au început să extragă oameni dintre protestatari, pe care i-au pus la pământ şi i-au încătuşat, după care i-au dus în curtea Executivului.

Presa a fost alungată, jandarmii au încercat să îi împiedice pe jurnalişti să filmeze.

"Nu mai lăsaţi presa aici", i-a spus un jandarm altuia de lângă el, potrivit reporterului Epoch Times aflat pe teren.

Zona de maximă violenţă este în partea stângă a Guvernului unde s-au comasat ultraşii.

Toată Piaţa e plină de gaze lacrimogene.

Jandarmii au aruncat numeroase grenade lacrimogene direct în mijlocul mulţimii. Efectul a fost devastator pentru cei din zona afectată.

* * *

UPDATE ora 21:30. În Piaţa Victoriei, care arată ca o scenă post război civil, sunt peste 100.000 de protestatari. Jandarmii au intrat în mulţime inclusiv cu scuturile, împrăştiind oamenii şi dând cu gaze lacrimogene.

Au fost femei care s-au aşezat în genunchi în faţa jandarmilor ca îndemn la nonviolenţă.

Pe de altă parte, din mulţime au fost membri ai galeriilor de fotbal care au aruncat cu peturi, pietre şi petarde în jandarmi. Pe unii dintre ei au reuşit să-i izoleze chiar protestatarii, care s-au delimitat de ei şi strigau la ei să nu mai arunce.

Piaţa Victoriei este scăldată efectiv în bălţi de apă şi nori de gaze lacrimogene.

Se scandează puternic "M__E PSD" şi "Demisia".

Peste 170 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Trebuie menţionat că şi în marile oraşe din ţară au ieşit zeci de mii de români.

* * *

UPDATE ora 21:15. Au avut loc noi incidente între unii manifestanţi şi jandarmi, care au implicat petarde şi gaze lacrimogene.

Pe clădirile din Piaţa Victoriei se pot vedea proiectate cu laser mesaje precum "Jos Guvernul" şi "Fără violenţă".

* * *

UPDATE ora 21:00. Protestatarii au aprins lanternele telefoanelor mobile şi au cântat "M__E PSD".

* * *

UPDATE ora 20:50. Cei care provoacă violenţe în Piaţa Victoriei sunt, cei mai mulţi, ultraşi din galeriile de fotbal mobilizate de PSD, în special de primarii de sectoare, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.

Antena 3 a anunţat pe surse încă din jurul orei 17.30 că galeriile de fotbal se îndreaptă spre Piaţa Victoriei.

* * *

UPDATE ora 20:30. Piaţa Victoriei arată ca o zona de război, s-a dezlănţuit din nou violenţa.

Jandarmii au pus tunul de apă pe mulţime, iar protestatarii ripostează cu peturi, pietre şi garduri. Se pare că au venit galeriile de fotbal.

O parte din Piaţă a fost pur şi simplu golită de jandarmi. Forţele de ordine au dat inclusiv cu fumigene şi gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.

Între timp, s-a închis şi staţia de metrou de la Victoriei, asta în timp ce în faţa Guvernului sunt peste 70.000 de protestatari.

"În Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credinţă să se delimiteze de aceste grupuri şi să nu sprijine în niciun fel acţiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează paşnic să nu intre în conflict cu aceste persoane! Repetăm apelul nostru la calm şi recomandăm femeilor şi persoanelor însoţite de copii să se retragă din zona în care au loc violenţe!", a transmis Jandarmeria.

* * *

UPDATE. Piaţa Victoriei este cuprinsă de violenţă. Numărul manifestanţilor se ridică la aproximativ 50.000.

După ce au scăldat mulţimea în gaze lacrimogene şi jumătate din Piaţă aproape se golise, iar oamenii stătau pe vine scuipând şi vomitând, spiritele s-au aprins. Parte dintre cei din mulţime trag acum de o porţiune a şirului de garduri amplasate de jandarmi, se aruncă cu peturi, în timp ce forţele de ordine dau cu gaze lacrimogene.

Multă lume îi acuză pe jandarmi că nu au venit în Piaţă pentru a asigura ordinea publică, ci pentru a stârni tensiuni şi a instiga mulţimea, după ce în repetate rânduri oamenii legii au dat din belşug cu gaze lacrimogene către oameni.

Oameni în vârstă, veniţi din străinătate, s-au plâns şi s-au rugat de jandarmi să nu mai dea cu gaze. Rugăminţile lor au fost însă în zadar.

La un moment dat, unii protestatari furioşi - nu se ştie dacă au fost agitatori sau pur şi simplu oameni ajunşi la capătul răbdării după gazele pe care le-au înghiţit - au ripostat dur. Un jandarm a primit un obiect contondent în cască şi a căzut la pământ, fiind luat de ambulanţă.

Imediat după ce jandarmeria a împroşcat mulţimea cu un jet mare de gaze, unul dintre oamenii legii a căzut pradă furiei protestatarilor care i-au cărat efectiv picioare în timp ce era căzut pe jos.

Din timp în timp spiritele escaladează, înspre protestatari pornind jeturi de gaze, iar înspre jandarmi peturi şi alte obiecte.

Cel mai puternic se scandează "PSD, M__E PSD", lumea dând practic vina pe PSD pentru ceea ce se întâmplă în Piaţa Victoriei. Peste 100 de persoane, în marea lor majoritate protestatari, au avut nevoie până acum de îngrijiri medicale în urma incidentelor.

Protest
Protest

* * *

UPDATE. Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei se ridică acum la aproximativ 30.000. Se scandează "Hoţii, hoţii!", "Justiţie, nu corupţie!", "România, trezeşte-te!".

Au loc proteste şi în alte oraşe din ţară, la Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Braşov sau Galaţi.

Protest
Protest

* * *

UPDATE. Au avut loc noi incidente în Piaţa Victoriei între protestatari şi jandarmi. Unele persoane din mulţime au încercat să forţeze gardul pus de jandarmi, scutierii au intervenit cu gaze lacrimogene. Unii din mulţime au aruncat cu obiecte în forţele de ordine.

O tânără şi o doamnă în vârstă au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Într-un alt incident, un bărbat şi o femeie aflată în scaun cu rotile au fost bruscaţi de forţele de ordine. Femeia a căzut pe jos.

În faţa Guvernului a fost adus un tun cu apă.

Jandarmeria a transmis un mesaj populaţiei, pe pagina sa de Facebook:

"Va rugăm să vă delimitaţi de grupurile care provoacă violenţa! Pentru siguranţa voastră şi a tuturor! Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunţat iniţial, pe reţelele de socializare, ca fiind unul paşnic. Recomandăm celor care intenţionează să se alăture protestatarilor din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii. Demersul nostru vine ca urmare a violenţelor înregistrate în ultimele ore".

La un moment dat, protestatarii au aruncat cu bani în jandarmi şi i-au acuzat că îi apără pe hoţi şi îi interesează doar de salariu. "Jandarmeria apără hoţia!", au scandat cetăţenii.

* * *

UPDATE. În Piaţa Victoriei se estimează că ar fi între 15.000 - 20.000 de protestatari. Situaţia s-a mai liniştit în faţa Guvernului.

"Rezistăm, nu cedăm!", strigă românii.

Protest
Protest (Buzuca Roşie)

* * *

UPDATE. În Piaţa Victoriei au avut loc incidente violente între jandarmi şi protestatari.

Manifestanţii au forţat cordonul de jandarmi din faţa Guvernului. În replică, forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene. Zeci de protestatari şi doi jandarmi au avut nevoie de asistenţă medicală.

Oamenii s-au arătat efectiv indignaţi de situaţie. Tensiunea a atins pe alocuri cote alarmante. La rândul lor, jandarmii s-au plâns că unii dintre protestatari au aruncat cu obiecte în ei, printre care peturi cu apă.

"Am venit pentru viitorul vostru, nenorociţilor", le-a strigat un manifestant jandarmilor.

"Jos comuniştii, jos comuniştii", "Jandarmeria apără hoţia", "M__E PSD", "Fără violenţă", scandează protestatarii.

Unii dintre protestatari acuză, de asemenea, că în rândul lor s-au infiltrat agitatori.

Într-un final, atmosfera s-a mai liniştit.

Reacţia purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, la Digi24, după incidentele din Piaţa Victoriei:

"Situaţia s-a calmat, a fost detensionată. Colegii şi-au redimensionat dispozitivul, ca să evităm o nouă escaladare a tensiunilor. Vom lua măsuri pentru identificarea celor care au provocat aceste conflicte. Vor fi căutaţi toţi aceia care au aruncat asupra forţelor de ordine cu obiecte contondente, cu bucăţi din carosabil, au fost folosite inclusiv pungi cu urină şi excremente care au fost aruncate în direcţia forţelor de ordine.

Şi persoane care protestează au fost lovite de către obiectele aruncate din mulţime. Astfel de gesturi pun în pericol siguranţa tuturor persoanelor. Am avut trei colegi care au fost răniţi din cauza obiectelor aruncate. Un coleg a fost mai grav, a avut o fractură la un deget şi a primit îngrijiri medicale. Mesajul nostru este de calm, de protest civilizat."

Mai mult, Jandarmeria susţine că unul dintre protestatarii ridicaţi avea la el un dispozitiv cu electroşocuri.

* * *

UPDATE. Sute de persoane au venit deja în Piaţa Victoriei pentru a da startul marelui miting al Diasporei.

"Cine fură, violează, PSD îl graţiază", strigă mulţimea.

Se pot vedea fluturând steaguri din toată lumea, de la UE şi Canada sau Spania, până la steagul Israelului.

Protest
Protest

"Sunt patriot. Mă deranjează cel mai mult aroganţa şi incompetenţa politicienilor. Ne dorim o ţară normală", a declarat un român venit din Spania.

"Dacă ţara o cere, noi suntem prezenţi. Sper că acest Guvern să înţeleagă că e destul şi e cazul să plece. Chiar nu suntem toţi să nu înţelegem ce se întâmplă şi uşor manipulabili. Ţara trebuie să o ia pe alt făgaş. România e ţara mea şi niciodată n-am plecat definitiv", spune o româncă stabilită în Belgia.

"Ne-am săturat de atâtea minciuni. Eu sunt bugetar. Îţi vine să plângi, nouă nu ni s-a mărit nimic. Eu am trei bănci", şi-a exprimat nemulţumirea un cetăţean din Bucureşti.

* * *

După ce săptămâni în şir Facebook-ul a vuit despre el, marele miting al Diasporei este gata să înceapă. Numeroşi români au pornit la drum din ţările unde au plecat în bejenie pentru a fi, vineri, 10 august, prezenţi în faţa Guvernului, iar unii dintre ei au ajuns deja, încă de ieri, în Piaţa Victoriei, unde au dat glas nemulţumirii faţă de modul în care este condusă România şi lansând apeluri la mobilizare.

Deşi unii dintre ei spun că nu se vor mai întoarce vreodată în România, reamintesc că au aici mame, taţi, bunici care odată ce se îmbolnăvesc ajung în spitale infestate cu bacterii, copii care învaţă în şcoli dărăpănate, fără aviz de la ISU, fraţi şi surori care cu greu îşi găsesc un loc de muncă decent plătit, motiv pentru care îşi doresc sincer o schimbare în bine a ţării, schimbare ce ar trebui să înceapă cu plecarea corupţilor din fruntea ţării pe care au jecmănit-o ani la rând.

"Vreau să transmit un mesaj în special tineretului. Dragilor, haideţi să ne luăm ţara înapoi, să nu mai fim conduşi de penali în funcţii publice, să scăpăm de Guvernul care e condus de o analfabetă. Sperăm să ne luăm ţara înapoi, să o scăpăm de hoţi şi de mafioţi. România, trezeşte-te, tineretule, trezeşte-te, e rândul nostru să luptăm pentru ţara noastră şi să sperăm că vom lupta pentru ultima oară zilele acestea.

Vă aşteptăm de oriunde v-aţi afla. Cei care încă vă simţiţi români, cei ce ştiţi ce se întâmplă în ţara asta şi spuneţi 'lasă că ce, fără mine nu se poate?!'... să ştiţi că nu se poate, orice persoană contează. Asta spuneţi şi la vot, spuneţi şi mâine şi poimâine. Nu, nu mai fiţi indiferenţi, haideţi să scăpăm de indiferenţa asta, haideţi să ne dăm interesul cu toţii. Haideţi să luptăm pentru ţara noastră", a declarat ieri un tânăr de 19 ani, cu familia împărţită între două ţări, care a venit din Spania pentru mitingul Diasporei.

"Ne doare foarte mult, aici avem părinţi, bunici, fraţi, nepoţi, aici e familia noastră! Avem în spatele nostru familii... Îi vedem că au în ei frica de comunism. Comunismul nu s-a terminat. Ce le zic bucureştenilor în primul rând e că pot să coboare din bloc. Pe noi ne-a costat 1000 de euro numai drumul ca să venim aici. Pe bucureşteni îi costă 5 lei să vină în Victoriei. Cred că ar trebui să se unească cu noi şi să facem ceva! Cred că ar fi ultima şansă pentru noi!", a declarat un alt bărbat, venit tot din Spania, cu soţia.

"Rămâneţi uniţi, nu vă lăsaţi otrăviţi de această retorică care ne bântuie de ani de zile, de pe vremea comunismului, e inacceptabil să ne lăsăm divizaţi de sus până jos de instituţiile statului. Aminti-vă că suntem cu toţii români, unii dintre noi suntem rude şi totuşi ne uităm urât unii la alţii, că avem alte preferinţe politice! NU, haideţi să ne amintim care sunt problemele cu care ne confruntăm, ce este de schimbat în această ţară şi să ne privim în ochi pentru prima dată!", a îndemnat, la rândul său, o româncă venită din Elveţia.

Nu doar românii din străinătate şi din ţară s-au pregătit de protest ci şi oamenii legii. Astfel, Jandarmeria a ţinut ieri o controversată conferinţa de presă în cadrul căreia a anunţat că va ieşi cu ţestoase, cai etc. şi a acuzat că în spaţiul public şi mediul virtual "au apărut o serie de mesaje şi îndemnuri explicite la violenţă, la ură şi la intoleranţă" precum şi "ameninţări cu moartea, vărsare de sânge la adresa jandarmilor care ar urma să asigure buna desfăşurare a acestei activităţi." Modul în care a pus Jandarmeria problema a stârnit critici, unii cetăţeni acuzând că anunţul nu e de natură să liniştească ci, dimpotrivă, să acrediteze ideea că protestele ar putea fi unele violente, lucru ce i-ar determina pe unii cetăţeni să nu mai participe.

În linie cu Jandarmeria, Poliţia Capitalei a anunţat şi ea astăzi că va face control pirotehnic la maşinile din Piaţa Victoriei. La rândul său, ieşit joi seara la România TV, liderul PSD, Liviu Dragnea şi-a exprimat speranţa că "protestul va fi unul paşnic" şi a acuzat că mitingul diasporei este politic, căci şi Cioloş şi Ludovic Orban şi-au exprimat intenţia de a veni.

Replicile oamenilor nu s-au lăsat aşteptate:

"Au dreptul să participe toţi cei care sunt pentru stârpirea ciumei PSD. Contează să fii cetăţean Român. Atenţie jandarmi... şi voi sunteţi români...", a reacţionat, pe Facebook, Angelica.

"Dacă era miting al clanurilor interlope erai primul care ajungeai în Piaţa Victoriei, măscăriciule", a adăugat Mihaela.