20 de milioane de euro pentru închiderea controlată a Nabucco

Transportatorul naţional de gaze Transgaz va dezbate în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din 23 septembrie aprobarea unui buget de 20 de milioane de euro pentru închiderea controlată a companiei Nabucco Gas Pipeline Internaţional GmbH şi a companiilor naţionale Nabucco, potrivit unui comunicat transmis marţi de companie Bursei de Valori Bucureşti.

Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a AGEA este aprobarea unui împrumut în valoare de maximum 7,5 milioane de euro acordat de către Transgaz împreună cu OMV (din care cota Transgaz nu va depăşi 50%) companiei Nabucco Gas Pipeline Internaţional (NIC). Împrumutul va avea dobândă şi este garantat cu active viabile aparţinând NIC, se arată în comunicat.

Nabucco Gas Pipeline Internaţional GmbH are nevoie de acest împrumut pentru a “evita situaţia de insolvenţă şi a procedurilor legale aferente (inclusiv pierderea controlului asupra companiei NIC, în favoarea unui lichidator)”.

Tot în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din 23 septembrie se va discuta posibilitatea ca Transgaz să participe cu un aport în numerar în valoare de maximum 1,34 milioane de euro la majorarea capitalului social al NIC, pentru acoperirea deficitului de lichidităţi în valoare de 7,5 milioane de euro.

Transgaz a avut anul trecut un profit net de 329,3 milioane de lei şi o cifră de afaceri netă de 1,32 de miliarde de lei, compania numărând aproape 5.000 de salariaţi.

Grupul austriac OMV a anunţat oficial, la sfârşitul lunii iunie, că Şah Deniz (Azerbaijan) a ales o altă rută de transport către Europa, în detrimentul proiectului gazoductului Nabucco West, în care este implicată şi România.

“Consorţiul Şah Deniz II a informat OMV, în calitate de acţionar al Nabucco Gas Pipeline Internaţional Gmbh (NGPI), despre decizia privind traseul preferat de transport al gazelor spre Europa. Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de către consorţiu. În timp ce OMV acceptă decizia consorţiului, OMV este de părere că oferta care a fost prezentată de către NGPI îndeplinea toate criteriile de selecţie şi a fost extrem de competitivă”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul grupului OMV.

Proiectul Nabucco presupunea construcţia unei conducte care să furnizeze Europei 31 de miliarde de metri cubi de gaze din Turcia până în Austria, traversând Bulgaria, România şi Ungaria. Acţionarii consorţiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa).

Proiectul a fost deseori criticat din cauza lipsei surselor exacte de finanţare şi a furnizorilor de gaze naturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie