Fitch: Selectarea Nabucco pentru exportul de gaze către Europa ar fi condus la scăderea preţurilor

Decizia Şah Deniz II de a exporta gaze către Europa prin conducta Trans Adriatic Pipeline (TAP) nu va conduce la scăderea preţurilor la gaze pe continent, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Fitch. Agenţia de rating consideră că selectarea variantei Nabucco, prin Europa de Est, ar fi putut duce la reducerea preţurilor.

Capacitatea mai ridicată a Nabucco, dar şi calitatea de a deservi ţări care depind aproape în exclusivitate de gazele ruseşti, ar fi condus la un impact modest asupra preţurilor în cazul în care conducta la care este partener şi România ar fi câştigat cursa pentru gazele azere, consideră Fitch.

Conducta TAP, cea prin care Şah Deniz II va exporta gaze către Europa tranzitează Grecia, Albania şi Marea Adriatică, având ca destinaţie finală un terminal din sudul Italiei. Prin TAP se vor exporta 10 miliarde metri cubi de gaz pe an, adică 2% din consumul de gaze al Europei.

Italia, punctul final al gazoductului TAP, este deja bine aprovizionată cu gaze din mai multe surse, printre care Rusia, Algeria şi Libia. Astfel Italia dispune de infrastructura necesară pentru a facilita distribuţia gazelor azere către alte ţări din Europa. Cu toate acestea, nu va avea vreun beneficiu semnificativ la nivel local prin diversificarea surselor de aprovizionare.

“Alternativa respinsă, cunoscută drept Nabucco Vest, ar fi avut capacitatea de a transporta până la 23 miliarde metri cubi de gaze către Europa în fiecare an, cu potenţiala includere de gaze din România. Aceasta ar fi avut un potenţial mai ridicat de a afecta preţurile, însă impactul ar fi fost limitat după ce capacitatea Nabucco a fost redusă semnificativ faţă de nivelul propus iniţial, de 31 miliarde metri cubi”, spune Fitch.

Securitatea energetică a Bulgăriei, României şi Ungariei ar fi fost îmbunătăţită semnificativ de succesul Nabucco la Şah Deniz,în contextul în care cele trei ţări sunt parţial dependente de gazele ruseşti.

Decizia consorţiului Şah Deniz are un efect uşor pozitiv asupra ratingului de credit al grupului rus Gazprom, deoarece Nabucco Vest ar fi intrat în competiţie cu gazoductul rusesc South Stream. Conducta este în construcţie din decembrie 2012, va traversa Marea Neagră şi va avea o capacitate de 63 miliarde metri cubi pe an.

Selectarea TAP are un impact negativ pentru OMV, liderul consorţiului Nabucco, însă efectul este limitat deoarece afacerile cu gaze generează o mică parte din profitul companiei.

Conducta Nabucco ar putea fi regândită astfel încât să transporte gaze din Marea Neagră către Europa. Volumul rezervelor din Marea Neagră este însă incert şi ar putea fi insuficient pentru a justifica realizarea proiectului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie