9 obiceiuri la care ar trebui să renunţi dacă vrei să ai succes

Cineva spunea la un moment dat că viaţa noastră va fi la fel de bună precum gândurile care ne trec prin minte. Dacă vrei să-ţi reuşească planurile pe care ţi le propui, o atitudine potrivită poate fi de mare ajutor.
grâu
grâu (grâu)

Câteodată putem să derapăm când întâlnim situaţii care acţionează precum obstacole în calea îndeplinirii obiectivelor pe care ni le propunem, să ne facă să nu avem încredere în noi sau în urma cărora pur şi simplu nu ne mai vine să facem nimic. Fiecare are definiţia sa când vine vorba de ceea ce înseamnă să ai succes.

Mai jos găseşti mai multe obiceiuri pe care ar fi bine să nu le mai faci dacă doreşti să ai sau să simţi că ai succes:

1. Nu te mai concentra doar pe ziua de astăzi

Oamenii care se bucură de succes în ceea ce fac, au înţeles importanţa unui plan bine formulat. Îşi planifică ziua, obiectivele, bugetul şi chiar câţi bani se gândesc să pună deoparte la bătrâneţe. Asta nu înseamnă că nu se distrează niciodată. Întotdeauna va fi un timp alocat şi pentru acest lucru, sau programul va fi lăsat destul de flexibil încât să permită evenimente neaşteptate sau spontane.

Gândeşte-te mai departe de ziua de azi. Ce ai dori să se întâmple în 5, 10 sau 15 ani în viaţa ta? Măcar ca idee şi direcţie în care ţi-ai dori să mergi.

2. Nu-ţi mai ignora obiectivele

Este destul de dificil ca lucrurile să se aşeze perfect în viaţa ta, doar pentru că ai fi într-un fel special. Rezultatele frumoase vin în urma unui efort depus în spate, iar o parte din efort constă în a-ţi seta obiectivele. Nu-i de ajuns să te concentrezi doar pe ceea ce faci astăzi, pentru că obiectivele pe termen scurt, cât şi cele pe termen lung trebuie să se lege între ele, în ideea de a face progres şi a a avea ceva pentru care să lucrezi.

3. Nu te mai aştepta la situaţii perfecte

Deseori ni se întâmplă să ne frustrăm când lucrurile nu se desfăşoară cum ne dorim sau cât de repede am vrea să se întâmple. Ne stresăm din cauza unor mici detalii şi ne dăm singuri bătăi de cap pentru că am făcut un lucru greşit sau pentru că am uitat să punem o diacritică. Suntem supuşi greşelii. Nimic nu este şi nici nu va fi perfect, iar acest lucru este în regulă.

Să te stresezi pentru detalii mărunte sau lucruri pe care ar fi fost imposibil să le obţii nu este productiv şi deloc sănătos. Propune-ţi să faci cât de bine poţi, pentru că în momentul în care tragi linia la sfârşitul zilei, singurul standard care contează este cel pe care singur ţi l-ai pus.

4. Nu te mai compara cu cei din jur

Oamenii de succes îşi dau seama că singura persoană cu care ar trebui să se compare este persoana care ai fost ieri. Sunt prea concentraţi pe obiectivele pe care şi le-au propus şi pe ceea ce au de făcut pentru a se gândi şi la altceva. Să te compari cu ceilalţi poate fi destul de contra productiv. Totuşi, îşi dau seama că au puncte slabe şi pot să recunoască când altcineva a reuşit să stăpânească un domeniu la care ei încă lucrează.

5. Nu mai spune “da” cand de fapt vrei să spui“nu”

Întotdeauna este important să-ţi cunoşti limitele şi oamenii din jur mereu vor încerca să le testeze. Suntem fiinţe sociale şi ne dorim să interacţionăm cu alte persoane, să simţim că facem parte dintr-un grup sau că însemnăm ceva pentru cineva. De asemenea, ne place să-i ajutăm pe cei care au nevoie, însă sunt momente în care unii vor încerca să profite de tine, fie că-i vorba de a ajuta un coleg de serviciu cu ceva pentru că nu ai timp sau să împrumuţi un amic cu o sumă de bani pe care oricum nu-ţi permiţi să o cheltui.

Din vinovăţie ajungem să spunem “da” unor persoane sau situaţii pe care ar fi fost mai bine să le refuzăm. Ai încredere în instinctul tău şi refuză dacă acesta este cazul.

6. Nu mai trăi în trecut

Oamenii de succes învaţă din greşeli dar nu trăiesc în trecut. Preferă să ia abilităţile şi lecţiile pe care le-au dobândit din eşecuri şi să le aplice momentului prezent, lucrurilor pe care urmează să le facă. Evită să te defineşti în funcţie de modul în care erai. Defineşte-te în funcţie de cine eşti acum şi în funcţie de persoana către care aspiri să devii.

7. Opreşte dialogul intern negativ

Probabil că fiecare dintre noi are înregistrat în mintea sa diferite întâmplări negative sau jenante prin care a trecut. Fie că ne-am împiedicat şi am căzut în faţa clasei la gimnaziu, am fost concediaţi, am făcut rău cuiva sau am auzit fără să vrem pe cineva vorbindu-ne de rău, acele gânduri au rămas undeva în mintea noastră.

Trecând în repetate rânduri prin acele gânduri şi pedepsindu-ne pentru greşelile pe care le-am făcut la un moment dat, poate fi contraproductiv la un moment dat. Până la urmă îţi înveţi lecţia şi mergi mai departe, în loc să te chinui singur psihologic.

Când te surprinzi că ai început să te învârţi în cercuri de negativitate, fă câţiva paşi în spate şi dă-ţi seama că faci un efort să devii o persoană mai bună. Fiecare dintre noi face greşeli, iar acest lucru este în regulă.

8. Nu mai izola oameni

Dă-ţi seama că nu este vorba doar de muncă, cumpărături, curat în casă şi alte obligaţii asemănătoare. Este vorba şi despre familie, relaxare şi hobby-uri. Poate fi uşor să crezi că toţi care se definesc ca având succes, probabil că nu au timp de nimic altceva. În unele cazuri, să ştii că aşa este.

Totuşi, nu de fiecare dată. Izolarea socială îţi poate dăuna destul de mult, iar cheia aici este să stăpâneşti arta de a crea echilibru în toate. Nu-i izola pe cei pe care-i iubeşti, doar pentru că ţi-ai ales nişte obiective măreţe. Include-i şi pe ei în obiectivele şi hobby-urile tale.

9. Nu mai tolera persoanele care nu sunt cinstite

Este bine să-i apreciezi pe ceilalţi pentru calităţile şi caracteristicile lor unice. Evită să faci rău, să pui jos sau să iei în râs alte persoane pentru ceea ce au reuşit să facă, sau ideile pe care le prezintă. Fii deschis la a lega prietenii cu ceilalţi, în timp ce eşti pregătit să închizi uşa dacă este nevoie.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com