Radiografia unei minţi care gândeşte negativ

Lipsa stimei de sine, gândirea prăpăstioasă, lipsa încrederii şi anxietatea sunt un amestec toxic. Poate te întrebi cum poate supravieţui cineva având în el toate aceste lucruri...
apus
apus (apus)

Însă aceşti oameni negativi sunt peste tot în jurul nostru şi pot fi dificil de evitat. Asta nu înseamnă că fiecare dintre noi nu trece la rândul său prin momente de disperare, anxietate sau nu ne simţim descurajaţi. Diferenţa aici este modul în care le gestionezi: fiind o persoană pozitivă, nu laşi acele gânduri să preia controlul vieţii tale.

Mai jos am schiţat în 15 puncte radiografia unei minţi care gândeşte negativ şi ce-i face pe aceşti oameni să fie aşa cum sunt. Vei observa de ce multe persoane nu sunt conştiente de negativitatea în care se scaldă, modul în care acest lucru le ruinează vieţile şi amprenta pe care şi-o lasă asupra celor din jur. Vei învăţa şi lucrurile la care trebuie să fii atent pentru a evita să cazi în prăpastia negativităţii.

1. Sunt extra sensibili

Oamenii negativi sunt extra sensibili la critică, ba chiar ajung să nu ştie să primească un compliment. Interpretează replici inofensive ca fiind prea amabile sau nepoliticoase. De exemplu, dacă cineva spune o glumă cu pitici, o persoană negativă s-ar putea simţi ofensată pentru că are impresia că nu este prea înaltă la rândul ei.

2. Sunt pesimişti

Cazul acelui prieten care observă nori ameninţători de ploaie în timp ce mergeţi spre plajă şi care spune de mai mule ori că cea mai bună parte a zilei deja a trecut.

Oamenii negativi rareori se gândesc la un deznodământ fericit sau un rezultat bun. Mai mereu îşi imaginează că lucrurile vor merge prost.

3. Au o afinitate pentru cuvântul “dar”

Există cazuri în care o persoană negativă va spune ceva pozitiv sau chiar îţi va oferi un compliment în legătură cu ceea ce ai gătit. S-ar putea să se simtă bine că se află pe plajă sau la o terasă anume. În aceste situaţii, apare o problemă: îşi termină remarca cu “dar”, lucrurile luând astfel o turnură către negativitate.

Vor spune lucruri precum: „Arată foarte bine restaurantul dar de ce nu ai rezervat o masă afară?” sau „Este o plajă frumoasă dar sunt mereu prea mulţi oameni în jur”.

4. Sunt într-o stare continuă de îngrijorare

Oamenii negativi se hrănesc cu griji. Acest tipar de gândire este ancorat în nevoia de a se simţi protejaţi şi mereu conştienţi de ceea ce se întâmplă, dar dus la extrem.

Practicaţi starea de prezenţă, fiind cu mintea în aici şi acum. Veţi observa că aceasta este o metodă foarte bună de a înlătura grijile. Ce trebuie să se întâmple se va întâmpla, chiar dacă vă îngrijoraţi sau nu.

5. Se plâng foarte mult

Oamenii negativi se plâng destul de mult, convinşi că lumea este împotriva lor. De obicei sunt victime ale vremii ploioase, ale unui şef dificil, ghinionului sau modului în care au fost crescuţi. Rareori fac câţiva paşi în spate pentru a lua în calcul alţi factori precum nivelul scăzut de energie, lipsa creativităţii sau faptul că nu pun osul la muncă.

6. Te drenează de energie

Pe lângă faptul că-i dificil să fii în preajma lor, te vei simţi drenat complet de energie în preajma oamenilor negativi. Le este dificil să se simtă bine şi vor încerca să-ţi capteze atenţia, timpul şi energia, în timp ce se afundă în spirala negativităţii.

7. Încearcă să-ţi spună ce să faci

Când unii oameni încep să-ţi spună într-un mod convingător ce ar trebui să faci cu viaţa ta, unde ar trebui să te muţi sau dacă ar trebui să-ţi schimbi locul de muncă, poţi să fii sigur că aceştia fac parte din sfera oamenilor negativi. Nu-şi dau seama de acest lucru, însă acesta este un semn că nu şi-au făcut ordine în viaţă şi preferă să le spună celorlalţi ce ar trebui să facă cu vieţile lor.

8. Sunt setaţi pe modul supravieţuire

Există o explicaţie neurologică pentru care unii oameni ajung să fie atât de negativişti. Are de-a face cu acea parte din creier numită amigdala, ce îndeplineşte funcţia de alarmă şi ne atenţionează în mod constant când vine vorba de pericole, lucruri de care ar trebui să ne fie frică sau veşti proaste.

Oamenii de ştiinţă consideră această stare ca fiind una implicită, ceea ce în termeni de evoluţie este normal. Face parte din mecanismul „luptă sau fugi”, în care creierul foloseşte o bună parte din neuroni pentru a observa toate lucrurile care ar putea să iasă prost.

Oamenii pozitivi, pe de altă parte, au dezvoltat abilitatea de a evalua şi a face faţă problemelor, lucru care contrabalansează acest mecanism.

9. Sunt foarte reţinuţi în conversaţii

Dacă întâlneşti o persoană negativă la o petrecere, s-ar putea să te găseşti într-o conversaţie destul de plictisitoare cu aceasta. Le este teamă să nu spună prea multe lucruri despre ei înşişi, trăind cu frica că dacă fac acest lucru, acele informaţii vor fi într-un fel folosite împotriva lor. Rareori se gândesc că ceea ce spun ar putea fi folosit într-o lumină pozitivă.

Dacă observi că începi să devii defensiv sau închis în timpul unei conversaţii, gândeşte-te la posibilele motive pentru care s-ar întâmpla acest lucru.

10. Nu pot să se oprească din a se expune la ştiri negative

Oamenii negativi au o plăcere să vină în lumea ta şi să-ţi spună „Auzi, ai auzit de acea ştire groaznică...”, iar după aceea îţi dau toate detaliile neplăcute. Problema cu supraexpunerea la ştiri negative este că te poate afecta la un nivel mai profund. Cercetările arată că expunerea la violenţă, moarte şi tragedii, contribuie la formarea stărilor de anxietate şi depresie. Acestea devin pietre de temelie pentru viziunea pe care o are persoana asupra vieţii.

Tocmai de aceea ar trebui să limitezi cantitatea de ştiri la care te uiţi la televizor sau pe calculator. Poate fi dificil, însă este esenţial dacă vrei să ai cât de cât o perspectivă pozitivă asupra vieţii.

11. Nu se bucură de lucrurile frumoase pe care viaţa le are de oferit

O persoană negativă va întâlni dificultăţi în a recunoaşte o stare de fericire, pasiune, mulţumire sau entuziasm. Acestea nu sunt emoţii sau senzaţii pe care le simte de obicei. Desigur, nu este deloc surprinzător atunci când iei în considerare că aceste persoane sunt axate pe locul de muncă, relaţiile şi statutul social pe care îl au, niciuna din toate acestea nefiind pe placul lor.

12. Rareori îşi ating obiectivele

Lipsa succesului poate fi cauzată de multe lucruri, iar negativitatea are un cuvânt important de spus. Oamenii negativi cred că nu sunt destul de inteligenţi, de atletici sau în general destul de buni. Însă adevărata ameninţarea în calea succesului lor este natura lor critică ce se află mai mereu pe poziţie de confruntare. Mai mult decât atât, îţi vor spune cât de dificili sunt oamenii, cum nu vor să colaboreze şi că este imposibil să faci ceva cu ei.

Dacă ar fi fost măcar puţin mai pozitivi şi nu s-ar fi uitat atât de mult în exterior, cine ştie…poate ar fi reuşit să pună ceva pe picioare.

13. Nu se entuziasmează în legătură cu proiecte viitoare

Aţi observat că persoanele negative nu pot vorbi de planuri de viitor sau proiecte viitoare într-un mod pozitiv? De fapt, nu prea vorbesc despre planuri pentru că sunt prea ocupaţi cu tristeţea prin care trec în prezent. Fiind o persoană pozitivă, probabil că visezi să faci anumite lucruri şi ai o viziune asupra modului în care ţi-ai dori să arate viitorul. Metaforic vorbind, simţi că poţi să zbori în timp ce ei încă se chinuie să meargă, blocaţi de propria gândire negativă.

14. Nu ies niciodată din zona lor de confort

Să iasă în afara zonei care le este familiară este aproape de neconceput pentru oamenii negativi. Nu pot face faţă situaţiei în care s-ar putea să aibă de-a face cu mai multă frică, disconfort, provocări sau poate chiar eşec. Astfel că nu sunt capabili să încerce experienţe noi şi sunt condamnaţi să zacă în zona lor de confort plictisitoare şi mohorâtă.

15. Interpretează veştile bune într-un mod negativ

Eşti entuziasmat şi vrei să împărtăşeşti noutăţile legate de noul loc de muncă, relaţie sau locuinţă. Dar când vrei să-i spui unei persoane negative, eziţi. De ce? Pentru că ştii că aceasta va găsi o modalitate prin care să facă lucrurile să pară negative. Îţi vă spune să fii atent, te avertizează asupra unor pericole care ar putea să apară şi te îndeamnă să te gândeşti foarte bine înainte să accepţi.

Printre cele mai bune modalităţi de a face faţă tuturor acestor comportamente negative, este să fii recunoscător că eşti o persoană pozitivă şi că ai reuşit să treci peste mare parte din negativitatea cu care te-ai confruntat până acum. Cu cât o persoană este mai negativă, cu atât trebuie să fii mai atent să nu pici în plasa ei.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com