Cum să faci faţă oamenilor încăpăţânaţi şi să-i convingi să te asculte

Dacă ai în viaţa ta pe cineva încăpăţânat, poţi să te consideri o persoană norocoasă. Oamenii încăpăţânaţi pot fi enervanţi, stresanţi şi te pot scoate din sărite cu atitudinea lor, dar te ajută să devii mai bun.
convorbire
convorbire (convorbire)

Printre colegii de muncă sau rude apropiate poţi da peste persoane foarte încăpăţânate. În momentul în care înveţi cum să le faci faţă şi nu eşti împotriva lor, vei descoperi cu uimire ce oportunitate de îmbunătăţire a fost pentru tine această experienţă.

1. Abordează-i cu o nouă atitudine

Te invit să percepi o persoană încăpăţânată ca pe o oportunitate de a deveni o versiune mai bună a ta. Ştii bine că este aproape imposibil să-l schimbi pe cel de lângă tine, dar te poţi schimba pe tine. Aceasta este şansa ta să încerci altceva, ceva nou, în ceea ce priveşte modul în care percepi cealaltă persoană.

2. Ia o pauză

Rezistă impulsului de a te lua la ceartă. Capacitatea de a te stăpâni este o trăsătură de caracter ce te va ajuta într-o multitudine de situaţii. Evită, de asemenea, să porneşti o discuţie fără sfârşit. Dacă este nevoie, cere-ţi scuze pentru a pleca din cameră, mergi într-o altă încăpere, reanalizează situaţia la rece şi apoi revino.

3. Abordare strategică

Planifică-ţi conversaţia într-un mod strategic. Foloseşte cuvintele cu atenţie în timp ce faci mutarea corectă, care să încheie altercaţia într-un mod pozitiv şi nu cu o ceartă. Depinde de tine să faci ceea ce-i corect. Fă tot posibilul să eviţi să spui: nu, nu ai dreptate. Prezintă-ţi punctul de vedere opus într-un mod elegant şi cu demnitate.

4. Setează cadrul unei conversaţii prin care să te asculte

Evită să porţi o conversaţie în care unul este într-o cameră şi celălalt în altă cameră. Trateaz-o într-un mod onorabil, precum o conversaţie de afaceri. Fii atent la volumul şi tonul pe care vorbeşti. Aminteşte-ţi mereu: vorbeşte faţă în faţă şi de la inimă la inimă.

5. Momentul potrivit

Aşteaptă momentul potrivit pentru a pune lucrurile pe masă. Înainte de a vorbi, observă starea în care se află cealaltă persoană. Este stresată şi nervoasă, sau zâmbitoare şi calmă? Întreabă-te: este acesta cel mai bun moment în care să vorbesc despre asta?

6. Ia-o uşor

Când ai de a face cu oameni încăpăţânaţi, totul este un proces. Învaţă să aştepţi, acest lucru fiind şi o modalitate prin care să descoperi cât de răbdător poţi fi. Câteodată ia timp să deschizi o minte închisă.

7. Împarte-o în secţiuni

O persoană încăpăţânată nu va auzi decât o singură opinie. A sa. Tocmai de aceea, o opinie opusă ar trebui livrată în secţiuni mărunte. Plantează seminţe, lasă indicii, împarte-o în secţiuni şi subiectul va fi mai uşor de digerat.

8. Gândeşte-te şi la punctul lor de vedere

Practică compasiunea. Poate fi dificil să ai răbdare cu cineva care te pune la zid, dar încearcă să înţelegi pe cât posibil, cum este să vezi lumea prin ochii celeilalte persoane.

9. Oamenii încăpăţânaţi sunt inteligenţi, descurcăreţi în afaceri şi iau decizii hotărâte

Nu te grăbi să-l schimbi pe celălalt. Schimbă modul în care gândeşti: să fii de neclintit precum un zid, poate fi un punct forte. Persistenţa este un lucru bun. A fi încăpăţânat se poate traduce într-un nivel de perseverenţă ridicat, o caracteristică necesară într-o afacere. Gândeşte-te cum poţi utiliza acest aspect într-o direcţie pozitivă.

10. Preia frâiele

Nu te lăsa prins în acea atitudine care pare să fie anti orice. Observă lucrurile dincolo de ea, identific-o, dă-ţi seama că există, şi preia controlul asupra modului în care faci faţă situaţiei. Fără să pui jos cealaltă persoană, încearcă să observi şi punctul ei de vedere, arată-i în mod respectuos că opinia sa este importantă, apoi cere-i într-un mod aşezat să-ţi respecte punctul de vedere care-i opus faţă de al lui.

11. Inspiră profund

Poate fi foarte obositor să ai de-a face cu o persoană încăpăţânată. Simţi că eşti mai mereu pe un teren minat şi pare că aproape niciodată ceea ce spui, nu este lucrul potrivit pe care ar fi trebuit să-l spui.

12. Bucură-te de noul tu!

Odată ce stăpâneşti aceste abilităţi, vei deveni persoana care influenţează conversaţiile. Eşti mai calm, ager şi mai puternic decât erai înainte. Se pare că ar fi mult de muncă, însă în momentul în care pui în practică aceste lucruri, va deveni un proces natural.

Persoanele încăpăţânate au o voinţă de fier, o caracteristică necesară pentru a pune la punct o afacere de succes. Totuşi, nu-i uşor să trăieşti alături de o astfel de persoană. În momentul în care încetezi să mai vezi această caracteristică ca fiind ceva negativ, nu vă mai bateţi cap în cap şi înveţi cum să relaţionezi cu un lider determinat, vei ajunge departe. Mulţumeşte persoanei încăpăţânate pentru că te-a ajutat să devii o persoană mai bună.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură