6 greşeli grave care distrug relaţiile de familie

Familia ar trebui să fie o sursă de iubire, acceptare şi susţinere. Din păcate, multe familii cu membri numeroşi nu reuşesc să facă acest lucru, pentru că unele persoane din cadrul familiei fac lucruri care să slăbească unitatea acesteia.
familie
familie (familie)

Să înţelegi de unde vine problema este primul pas în găsirea unei soluţii. Şase lucruri care distrug familiile sunt:

1. Insultele şi critica

Cuvintele au greutate şi în unele cazuri, aceasta poate fi copleşitoare. Când spunem cuvinte răutăcioase unui membru al familiei, acestea îl vor face să sufere. Familia ar trebui să fie o sursă de susţinere şi încurajări. Cuvintele negative lovesc direct în miezul relaţiilor familiale. Unii membri de familie spun lucruri exact cum le vine în minte fără să le filtreze şi cred că dacă lucrurile au fost spuse în treacăt, nu vor răni cealaltă persoană.

Adevărul este că astfel de cuvinte dor, oricum ar fi spuse. Când membrii de familie încep să-şi spună lucruri negative, acest lucru începe să creeze spărturi în legăturile familiale. Ia timp şi multe interacţiuni pozitive pentru a repara stricăciunile făcute în urma insultelor, criticilor şi cicălelilor.

Orice relaţie poate începe să se refacă când îţi ceri scuze şi cu iertare, dar durerea poate rămâne mult după ce cuvintele au fost spuse. Ai grijă la modul în care foloseşti cuvintele. Aminteşte-ţi că o familie este acolo pentru ca fiecare să joace un rol de sprijin în viaţă. A-i pune jos cu diferite cuvinte pe alţi membri, joacă un rol distructiv pentru unitatea familiei. Când te adresezi familiei, ţine cont de următoarele cuvinte: dacă nu ai nimic constructiv şi frumos de zis, mai bine nu mai spui nimic.

Dacă sunt persoane în familie care au probleme în modul în care folosesc cuvintele, atunci fii tu un exemplu demn de urmat. Foloseşte cuvintele pentru a încuraja şi ajuta alţi membri de familie. Făcând acest lucru, devii o persoană în preajma căreia oamenii vor să-şi petreacă timpul. În general nu ne place să fim în preajma persoanelor care ne fac să ne simţim într-un mod negativ. Vrem să fim în preajma oamenilor care ne fac să ne simţim bine în pielea noastră. Ajută-ţi familia orientându-ţi atenţia către lucrurile pozitive pe care le are fiecare persoană, astfel încât să devii un exemplu în folosirea cuvintelor pentru a-i ajuta pe ceilalţi.

2. Bârfa

Bârfa poate face mult rău. Aceasta apare de cele mai multe ori când cineva este supărat de ceva ce a făcut persoana bârfită. Acest lucru te poate face să te simţi bine pe moment, însă până la urmă nu rezolvă nimic. Bârfa în sine nu este făcută din bunătate sau iubire. Dacă ai o problemă cu cineva din familie, cel mai bine este să mergi direct să vorbeşti cu acea persoană. Nu-i nevoie să spui de faţă cu toată lumea ce problemă ai. Unii oameni fac asta pentru a crea tabere faţă de problema pusă pe masă.

Când membrii familiei încep să se separe în tabere, deja s-a creat o diviziune. În loc să faci asta, trage acea persoană deoparte şi încearcă să ai o discuţie în particular. Discutaţi despre problemă, dar faceţi asta cu scopul împăcării. Dacă o faci cu o inimă grea sau dorind să dai vina pe ea, nu o să rezolvi nimic.

Exprimă-ţi îngrijorările într-o manieră în care îi ajută să observe lucrurile din perspectiva ta. În acest mod, s-ar putea să fie mai înclinaţi să repare relaţie dintre voi şi să-şi rectifice comportamentul.

Evită să vorbeşti pe la spate într-un mod negativ despre alţi membri de familie. Dacă trec prin nişte situaţii dificile care nu au nimic de-a face cu tine, atunci evită să împrăştii zvonuri peste tot.

3. Lipsa includerii în activităţi

Să-i incluzi pe ceilalţi membri în activităţi este esenţial pentru o familie unită. Încearcă să-i incluzi pe toţi în activităţi, chiar dacă ştii că s-ar putea să refuze. Întreabă oricum. Sentimentele negative vin atunci când nu întrebi sau când nu reuşeşti să incluzi. Desigur, depinde de ei dacă vor să participe sau nu, dar cel mai important aspect este să fie întrebaţi.

Dacă scopul tău este o familie unită şi iubitoare, atunci include-i pe toţi membrii familiei în reuniuni sau diferite activităţi. Evită să găseşti scuze pentru care să nu faci acest lucru, pentru că este incorect şi va da naştere sentimentelor negative.

4. Înşelăciune şi minciuni

Înşelăciunea într-o familie este complet distructivă. Adevărul iese întotdeauna la iveală. Câteodată poate dura ani sau poate chiar o întreagă generaţie pentru ca minciunile sau înşelăciunea să devină cunoscută, însă poţi să fii sigur că totul va ieşi la suprafaţă mai devreme sau mai târziu. Dacă nu poţi să fii sincer cu familia ta, atunci cu cine poţi să faci asta?

Să-ţi minţi familia sau să foloseşti diferite tactici pentru a ţine secrete, va cauza rupturi grave în cadrul acesteia. Aceste rupturi vin în urma corodării încrederii pe care ar trebui să o aveţi unul faţă de celălalt. Cu cât minciuna este mai mare, cu atât corodează mai mult. Unele minciuni, precum ar fi un copil născut în urma unei aventuri, poate crea o coroziune insurmontabilă şi poate face stricăciuni în familie timp de generaţii.

Acţiunile tale vin la pachet cu anumite consecinţe. Nu doar pentru tine, dar pentru întreaga familie. Este mult mai bine să-ţi recunoşti greşeala şi să mergi către vindecare, în loc să minţi şi să cari după tine acea minciună la nesfârşit, sau cel puţin până când eşti descoperit. Nu-ţi crea o povară inutilă alcătuită din minciuni. Fii deschis şi sincer cu familia ta. Dacă ai făcut ceva şi i-ai rănit pe cei dragi, atunci cereţi scuze şi fă un efort să rectifici situaţia de dragul unei familii unite.

Încercând să ascunzi adevărul vei da naştere doar la suferinţă. Cu cât adevărul este ascuns mai mult timp, cu atât suferinţa va fi mai profundă.

5. Incapacitatea de a accepta diferenţele

Copiii care cresc împreună în aceeaşi casă cu aceiaşi părinţi, educaţie şi îndrumare, nu ajung să fie la fel ca idei şi gândire la vârsta adultă. Fiecare dintre noi este diferit. Dă-le voie celor din jur să fie diferiţi. Doar pentru că facem parte din aceeaşi familie, nu înseamnă că ar trebui să avem aceeaşi viziune politică sau nici măcar aceeaşi credinţă.

Fiecare se va dezvolta având un stil diferit de a fi părinte şi va face alegeri diferite în ceea ce priveşte stilul de viaţă, însă nu cred că este o idee bună ca familia să judece aceste lucruri. Iubirea şi acceptarea începe din familie. Dacă în familie nu putem să oferim aceste lucruri, atunci la nivel fundamental ceva nu funcţionează cum trebuie.

Dacă alegi să pui piciorul în prag în ceea ce priveşte diferenţele dintre voi şi să creezi conflicte din această cauză, atunci unitatea întregii familii va avea de suferit. Acceptă-i pe ceilalţi pentru cine sunt şi unde au ajuns în viaţă. Acceptarea este primul pas către o discuţie civilizată.

6. Nimeni nu-şi cere scuze, nimeni nu iartă

Când îţi ceri scuze şi ierţi, ajuţi la sudarea familiei. Nimeni nu este perfect. La un moment dat, s-ar putea să răneşti pe cineva. În acel moment depinde de tine să spui “Îmi pare rău…”. Aceste cuvinte pot să vindece răni şi să creeze legături mai puternice în familie. Când îţi ceri scuze, mesajul pe care-l transmiţi acelui membru de familie este că acesta contează pentru tine şi că nu doreşti să fie sentimente negative între tine şi acesta.

Când nu-ţi ceri scuze, transmiţi mesajul că persoana şi sentimentele sale nu contează pentru tine. Faptul că cineva nu-şi cere scuze, este un semn de slăbiciune de caracter. Fii tu persoana matură şi cere scuze când greşeşti faţă de un membru de familie, indiferent dacă ceea ce ai spus sau făcut a fost intenţionat sau nu. Este important să faci acest lucru. Poţi să explici care a fost de fapt intenţia ta, dar nu poţi să dai timpul înapoi şi să-l faci pe celălalt să nu fi simţit ceea ce a simţit.

Când cineva îşi cere scuze, acceptă-le într-un mod elegant. Familiile au nevoie unii de ceilalţi. Evită să porţi ranchiună, fiindcă o vei simţi ca pe o povară şi va provoca probleme în familie. Iartă şi arată acest lucru prin lucrurile pe care le spui şi pe care le faci. Ceea ce faci va avea un impact mult mai mare decât cuvintele pe care le spui. Tocmai de aceea, oglindeşte-ţi cuvintele în acţiuni concrete.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură