A fost descoperită gena responsabilă pentru obezitate

Prepararea porcului (II)
Prepararea porcului (II) (Maria Baciu / Epoch Times)

Cercetătorii britanici susţin că pentru obezitate este de vină tot o genă, şi anume "gena lăcomiei" cea care este responsabilă pentru nevoia de a mânca într-una. Totodată aceştia speră că descoperirea lor îi va ajuta să găsească un tratament pentru obezitate, una dintre principalele boli cu care se confruntă Marea Britanie, scrie Libertatea.ro.

Cercetătorii au efectuat cercetări asupra rozătoarelor. Şi testele pe şoareci au demonstrat că mutaţia unei singure gene rupe comunicarea în interiorul organismului, astfel că senzaţia de saturaţie nu mai ajunge la nivelul creierului indiferent cât de mult am mânca, ceea ce duce la obezitate.

Deşi studiile au fost făcute pe şoareci, specialiştii susţin că această genă se găseşte şi la oameni. După ce o persoană ia masa, această genă trebuie să transmită semnale chimice către hipotalamus, care imediat ce a primit mesajul, suprimă apetitul.

Mutaţia acestei gene împiedică transmiterea mesajului, ca rezultat tendinţa este de a mânca mult mai mult decât ar fi necesar.

Precizăm că gena respective a fost numită FTO. Scopul cercetării a fost de a găsi noi metode de luptă împotriva obezităţii, o problemă de sănătate actuală cu răspândire în întreaga lume.

Cercetătorii britanici sustin ca genă FTO este des întâlnita în rândul populaţiei, 63% dintre persoanele supuse studiului având una sau două copii ale acesteia..

Ei au descoperit de asemenea ca manifestările acestei gene încep de la vârsta de 7 ani. Indivizii care posedă două copii ale genei au o probabilitate cu 73% mai mare de a dezvolta obezitate decât persoanele care nu au nici o copie. Iar riscul de apariţie al obezităţii la o persoană cu o variantă unică a genei FTO este destul de redus.

Datorită cercetărilor se cunoaşte exact mecanismul de acţiune prin care gena determină creşterea în greutate. Cert este că apariţia ei în genom se datorează unei mutaţii punctiforme la nivelul ADN-ului.

De asemenea se pare ca gena lăcomiei influenţează indirect şi apariţia diabetului de tip 2 şi a bolilor cardio-vasculare.

Leptina, proteina produsă de gena respectivă, acţionează ca un semnal ce sesizează centrul saţietăţii de ingestia suficientă a alimentelor.

Studiile arată că nivelul crescut al leptinei în sânge se asociază cu sindromul de rezistenţă la insulină. Acesta determină hipertensiune arterială, un nivel scăzut al colesterolului HDL şi un exces de insulină. Toate acestea cresc considerabil riscul apariţiei unei boli cardiace.

Totuşi, în principal, aceasta genă este implicată în apariţia obezităţii. Cercetătorii au subliniat faptul că ea nu este singura responsabilă de amploarea pe care a căpătat-o în ultimele decenii obezitatea.

Regimul de viaţă neadecvat, lipsa exerciţiilor fizice şi alimentaţia necorespunzătoare au un rol esenţial.