A fost publicată lista "Duşmanilor Internetului"

Utilizator de internet, în timpul unei conferinţe de hacking în Berlin.
Utilizator de internet, în timpul unei conferinţe de hacking în Berlin. (Sean Gallup / Getty Images)

Grupul Reporteri Fără Frontiere a publicat luni raportul său anual despre "duşmanii internetului", plasând 12 ţări pe listă.

Raportul include China, Vietnam, Birmania, Coreea de Nord, Siria, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan şi Arabia Saudită. Cu toate acestea, în acest an, grupul a adăugat şi Belarusul, singura ţară din Europa, şi Bahrain.

China a avut cel mai mare număr de internauţi deţinuţi în închisori în cursul anului 2011, susţine raportul. Vietnamul şi Iranul au ocupat locul doi pe listă.

Reporteri Fără Frontiere a declarat că în 2011 autorităţile chineze au folosit din ce în ce mai multe metode de supraveghere a Internetului, inclusiv folosirea unor bloggeri şi a celebrilor "utilizatori de 50 de cenţi" - o masă imensă de utilizatori ai internetului, care sunt plătiţi foarte prost de regimul comunist, special pentru a posta mesaje pro-guvernamentale pe situri străine.

"China şi-a consolidat capacitatea tehnică în 2011 şi a sporit presiunea asupra companiilor de Internet aflate în proprietate privată, în scopul asigurării colaborării lor", a declarat grupul, adăugând că "se crede că regimul ar avea un arsenal de 40.000 de microbloguri pentru a comunica cu populaţia".

Organizaţia a plasat 13 ţări pe lista "ţări sub supraveghere". Franţa, Australia, Coreea de Sud, Eritreea, Malaezia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Tailanda, Sri Lanka, India şi Kazahstan sunt pe listă.

Australia se află pe listă din cauza unui "sistem de filtrare a conţinutului periculos", care restricţionează accesul la site-uri de pornografie infantilă şi în alte domenii, darcare poate fi extins fără acordul populaţiei şi către alte scopuri. Franţa se află pe listă ca urmare a unei legi de filtrare pentru cei care descarcă conţinut ilegal, care însă poate fi aplicată abuziv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe