A fost rezolvat misterul sunetului „mac mac” din Oceanul Antarctic: este cântecul balenelor (video)

Un studiu recent a documentat felul in care sunetul balenelor se raspandeste la diferite comunitati
Un studiu recent a documentat felul in care sunetul balenelor se raspandeste la diferite comunitati (Dr. Louis M. Herman / National Oceanic and Atmospheric Administration)

Material video pe pagina originală a Epoch Times România.

Un sunet ciudat înregistrat în Oceanul Antarctic care seamănă cu cel al raţelor - un mister vechi de 50 de ani, în cele din urmă rezolvat: „Este cântecul balenelor”, au relevat nişte oameni de ştiinţă americani într-un articol publicat în Journal Biology Letters, o revistă ştiinţifică britanică de prestigiu.

Sunetul poate fi auzit în fiecare iarnă şi primăvară şi a fost înregistrat timp de ani zile în oceanele de la Polul Sud de către sonarul oamenilor de ştiinţă. Aceasta începând încă din anii '60, când a fost descoperit şi înregistrat de către submarinele militare pe frecvenţele de la 50 la 300 de hertzi.

Zgomotul ciudat, care durează două - trei secunde şi se repetă în timp, a fost iniţial atribuit submarinelor şi apoi anumitor peşti ciudaţi. Dar acum nu mai există îndoieli: „Sunetul provine de la balenele Minke din Antarctica (Balaenoptera bonaerensis)”, a declarat Denise Risch care a condus cercetarea. Pentru moment rămâne necunoscut motivul pentru care aceste balene emit sunete care seamănă cu „măcăitul” raţelor şi dacă cele care îl produc sunt exemplare feminine sau masculine.