A început "curăţenia" de primăvară la Casa Regală. Mihnea Constantinescu, exclus din Consiliu

După un final de an presărat cu scandaluri de proporţii, Casa Regală a decis să facă o serie de mutări care au adus satisfacţie vechilor monarhişti.
Regele Mihai I
Regele Mihai I (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Acuzat că ar fi general SIE, Mihnea Constantinescu, a fost dat afară din Consiliul Regal, după o şedinţă ce a avut loc marţi seară la Aubonne, domiciliul din Elveţia al Regelui Mihai, dezvăluie Flux24.ro.

Mihnea Constantinescu a fost criticat de vechii monarhişti, printre care jurnalistul Marius Ghilezan, după ce s-a aflat că este membru al Consiliului Regal şi ar fi jucat un rol în înlăturarea Principelui Nicolae din Familia Regală, în vara anului trecut.

Casa Regală a decis şi includerea în Consiliul Regal a unui vechi consilier al Regelui Mihai, alungat acum peste 10 ani din preajma sa - Jonathan Eyal, director al Institutului de Studii Militare din Londra. De asemenea, avocatul Adrian Vasiliu, iniţial intrat în dizgraţie, şi el un vechi monarhist, a fost reconfirmat în Consiliul Regal.

Au mai fost numiţi în Consiliul Regal: Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Lorenz al Austriei, Principe al Belgiei şi dr. Anneli Ute Gabany, fost director al Institutului de Studii al postului de radio Europa Liberă.

"Aş putea considera gestul excluderii lui Mihnea Constantinescu, drept o victorie personală, dar altminteri felicit Familia Regală pentru că mi-a ascultat recomandarea readucerii lui Jonathan Eyal, un eminent sfătuitor regal. Eu nu duc războaie cu slugile", a scris pe contul său de Facebook Marius Ghilezan.

Noile mutări ale Casei Regale vin după acuzaţiile aduse de foşti monarhişti că s-ar fi îndepărtat de cei care au fost alături de Familia Regală şi după scandalul din Asociaţia monarhistă soldată cu demisiile surorilor Coposu, Doinei Cornea, Marilenei Rotaru, Mihai Ricci (fost consilier regal) si a altor nume importante ale mişcării monarhiste.

Amintim că la finele anului trecut, cunoscuta prezentatoare TV Marilena Rotaru a părăsit Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, pe fundalul unor acuzaţii de "anexare politică" şi intervenţii ale Serviciilor, în timp ce Roxana Iordache, o jurnalistă cunoscută pentru simpatia ei pentru regalitate, susţine că Regele Mihai, fiind extrem de afectat de deteriorarea stării de sănătate a Reginei Ana, este izolat în propriul palat şi nu mai este adevăratul autor al ultimelor mesaje puse în circulaţie în numele său.

În centrul acestor tensiuni s-a aflat principele Radu Duda, pe care unii dintre vechii monarhişti îl acuză, mai mult sau mai puţin direct, că a confiscat deciziile Casei Regale împreună cu un grup de băieţi cu "ochi albaştri" din Servicii, situaţie care a culminat cu excluderea lui Nicolae şi a vărului său primar, Mihai, din linia de succesiune a Casei Regale.

Potrivit vechilor monarhişti, a mai rămas însă posibilitatea, cel puţin teoretică, ca Regele Mihai să revină asupra deciziei de a-l exclude pe Nicolae.