Abbas va rupe relaţiile cu Israelul dacă eşuează rezoluţia palestiniană la ONU


Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas.
Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas. (Captură Foto)

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a avertizat marţi că administraţia sa nu va mai discuta cu Israelul dacă rezoluţia înaintată Consiliului de Securitate al ONU pentru o pace finală va eşua.

“Dacă iniţiativa arab-palestiniană prezentată Consiliului de Securitate, pentru a duce la încetarea ocupării (israeliene), nu este adoptată vom fi forţaţi să luăm deciziile politice şi legale necesare”, a fost citat Abbas de agenţia algeriană de ştiri APS.

“Dacă rezoluţia eşuează nu vom mai discuta cu guvernul israelian, care va fi atunci forţat să îşi asume responsabilităţile ca şi ocupant”, a adăugat el.

Proiectul de rezoluţie palestinian stabileşte un termen limită de 12 luni pentru finalizarea negocierilor asupra unui acord de pace final şi mai cere ca până la sfârşitul anului 2017 israelienii să se retragă complet din teritoriile palestiniene.

Un acord final de pace va pava drumul pentru crearea unui stat palestinian iar Ierusalimul va deveni o capitală pentru cele două state, conform textului.

Au existat speculaţii, după moartea în decembrie a unui oficial palestinian lovit de un soldat israelian, că Autoritatea Palestiniană ar putea suspenda coordonarea în sectorul securităţii cu Israelul în Cisiordania dacă rezoluţia nu va fi adoptată.

“Suntem determinaţi să recâştigăm drepturile poporului nostru, incluzând dreptul la întoarcere (pentru refugiaţi) şi eliberarea tuturor prizonierilor palestinieni aflaţi în închisorile israeliene”, a mai declarat Abbas.

Preşedintele palestinian s-a întâlnit luni cu omologul său algerian Abdelaziz Bouteflika în timpul unei vizite oficiale de trei zile în Algeria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe