Tribunalul Penal Internaţional acceptă statutul Palestinei

Steagul Palestinei.
Steagul Palestinei. (Captură Foto)

Tribunalul Penal Internaţional (TPI) a acceptat statutul Palestinei, deschizînd calea pentru investigarea crimelor de război în teritoriile ocupate, conform Al Jazeera.

Decizia tribunalului din această săptămână poate fi văzută ca o victorie simbolică pentru palestinieni, care vor obţine un loc în TPI, însemnând că, în teorie, este acum posibil din punct de vedere legal să fie investigate crimele de război în teritoriile ocupate, dacă se cere acest lucru.

TPI, care este guvernat de Statutul de la Roma, este primul tribunal penal internaţional permanent, bazat pe un tratat ce a fost înfiinţat pentru a ajuta la înlăturarea impunităţii pentru cei care comit cele mai grave crime cu implicaţii la nivelul comunităţii internaţionale.

Tribunalul, al cărui sediu se află în Capitala olandeză Haga, este o organizaţie internaţională independentă şi nu face parte din sistemul ONU.

În timp ce cheltuielile sale sunt finanţate în principal de acele state suverane care au ratificat Statutul de la Roma, totuşi TPI primeşte şi contribuţii voluntare din partea guvernelor, organizaţiilor internaţionale, persoanelor individuale, corporaţiilor şi altor entităţi.

Decizia TPI în privinţa Palestinei înseamnă că aceasta este acum listată ca un “observator nesemnatar al Statutului” – exact situaţia în care se află SUA şi Rusia sau orice altă ţară care nu a semnat Statutul de la Roma.

Cu alte cuvinte, toţi semnatarii Statutului consideră acum Palestina ca fiind un stat. Acceptarea este simbolică dar contribuie la întărirea statalităţii palestiniene şi are repercursiuni legale.

De asemenea, dacă Palestina depune o cerere pentru aderarea la acest Statut va fi mult mai greu să fie refuzată.

Decizia TPI face ca procesele pentru crime de război împotriva israelienilor să fie cu un pas mai aproape de punerea în practică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe