ONU cere Statelor Unite ca poliţiştii americani să fie traşi la răspundere pentru abuzuri


SUA avertizate să intensifice tragerea la răspundere a ofiţerilor săi de poliţie.
SUA avertizate să intensifice tragerea la răspundere a ofiţerilor săi de poliţie. (Captură Foto)

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a cerut Statelor Unite să ia măsuri ca poliţia americană să fie trasă la răspundere pentru comiterea de abuzuri, în contextul în care mai mulţi ofiţeri americani de poliţie au ucis cetăţeni americani de culoare pe cuprinsul ţării.

“Suntem conştienţi de ceea ce se întâmplă în propria noastră curte”, a declarat joi Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU, la o zi după ce un mare juriu a eşuat să acuze un ofiţer alb al poliţiei din New York după ce acesta a omorât un bărbat de culoare prin folosirea unei tehnici ilegale de ştrangulare.

“Cazul are din nou în atenţie chestiunea tragerii la răspundere a membrilor forţelor de ordine”, a declarat Dujarric.

“Secretarul general cere tuturor autorităţilor competente din SUA să facă tot ce le stă în putinţă pentru a răspunde apelurilor pentru o răspundere mai mare [din partea membrilor forţelor de ordine]”, a adăugat acesta.

Miercuri şi joi noaptea mii de oameni au protestat în New York şi în alte oraşe americane după ce marele juriu din Staten Island l-a declarat nevinovat pe ofiţerul de poliţie Daniel Pantaleo, care în luna iulie l-a ştrangulat până la moarte pe Eric Garner.

Deşi situaţia este foarte tensionată în SUA, marţi seara, un ofiţer de poliţie din Phoenix a împuşcat mortal un alt bărbat de culoare neînarmat – Rumain Brisbon în vârstă de 34 de ani. Brisbon a murit din cauza rănilor provocate de două gloanţe încasate în stomac într-un complex de apartamente din nordul oraşului Phoenix.

Acest ultim caz are loc după ce au fost ucişii Michael Brown în Missouri, Eric Garner în New York şi Tamir Rice în Ohio.

O investigaţie a Departamentului american de Justiţie, publicată joi, a descoperit că poliţia din Cleveland “s-a implicat într-un tipar şi într-o practică de folosire a forţei excesive” datorită unei pregătiri necorespunzătoare şi a lipsei de tragere la răspundere.

Procurorul general al SUA, Eric Holder, a învinuit pentru această situaţie “lipsurile din sistem, incluzând o tragere la răspundere insuficientă, pregătire necorespunzătoare, politici ineficace şi colaborare ineficientă cu comunitatea.”

În context, un studiu recent al Malcolm X Grassroots Movement, a descoperit că 313 bărbaţi de culoare au fost ucişi în 2012 de către ofiţeri de poliţie, agenţi de securitate şi membri ai publicului şi că, în majoritatea cazurilor, vinovaţii nu au fost acuzaţi sau judecaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe