Manifestanţii londonezi: “Poliţiştii ucigaşi nu au ce căuta pe străzile noastre”



Manifestanţii londonezi s-au adunat în Parliament Square după ce au mărşăluit pe Oxford   Street, 26 noiembrie 2014.
Manifestanţii londonezi s-au adunat în Parliament Square după ce au mărşăluit pe Oxford Street, 26 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Sute de oameni au participat miercuri la un protest în faţa Ambasadei americane din Londra într-un semn de condamnare a deciziei de a nu-l acuza pe ofiţerul de poliţie care l-a împuşcat mortal pe tânărul de culoare din Missouri, Michael Brown.

Manifestanţii au ţinut un minut de tăcere înainte să pornească marşul pe Oxford Street şi să se îndrepte către Parliament Square.

Lor li s-a alăturat şi Carol Duggan, al cărei nepot Mark a fost împuşcat mortal de un ofiţer al poliţiei metropolitane în 2011.

Poliţia a declarat că marşul s-a terminat paşnic în jurul orelor 23:30 GMT.

Dna Duggan a spus mulţumii de manifestanţi din Londra că “noi cunoaştem durerea provocată de pierderea cuiva în mâinile poliţiei.”

Aceasta le-a precizat manifestanţilor că prin acest protest trimite un mesaj familiei lui Michael Brown.

“Ne aflăm aici în semn de solidaritate cu comunitatea din Ferguson. Simt că ei sunt nişte oameni puternici şi curajoşi. Ei au ajuns într-un punct, în Ferguson, de unde nu se mai pot întoarce.”

“Ei trebuie să continue lupta. Trebuie să meargă mai departe. Suntem alături de ei deoarece ştim că ceea ce se întâmplă acolo se va întâmpla în cele din urmă şi aici”, a adăugat dna Duggan.

Protestul de la Ambasada americană din Londra a fost organizat de grupurile Stand Up To Racism şi London Black Revolutionaries, după decizia marelui juriu din Missouri de a nu-l judeca pe ofiţerul de poliţie Darren Wilson care l-a împuşcat mortal pe Michael Brown în 9 august în Ferguson.

Manifestanţii din Londra au afişat pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Închisoare pentru poliţiştii rasişti” sau “Viaţa negrilor contează” şi au cântat slogane precum “Poliţiştii ucigaşi nu au ce căuta pe străzile noastre.”

După ce au mărşăluit pe cea mai aglomerată stradă de cumpărături din Europa, ei s-au adunat din nou în Parliament Square. Nu s-au făcut arestări.

De asemenea, în Statele Unite, în cursul zilei de miercuri au avut loc demonstraţii în 170 de oraşe. Unele demonstraţii de pe cuprinsul ţării – din New York, Houston şi până în Seattle – au blocat poduri, tunele şi autostrăzi majore, dar spre deosebire de violenţele care au avut loc cu o zi înainte în oraşul Ferguson, protestele de miercuri au fost în mare parte paşnice. Totuşi, unele incidente au avut loc în Oakland, California.

Incidentul din 9 august

Michael Brown şi prietenul său Dorian Johnson se plimbau în mijlocul unei străzi când ofiţerul Wilson s-a oprit cu maşina lângă ei şi le-a ordonat să treacă pe trotuar. Brown şi Wilson s-au încăierat prin geamul coborât al maşinii de poliţie, până când s-a tras un foc cu pistolul lui Wilson – fie intenţionat fie accidental în timpul încăierării.

Brown şi Johnson au fugit de la faţa locului. Wilson l-a urmărit pe Brown şi la un moment dat l-a împuşcat de şase ori, omorându-l. Mărturiile martorilor sunt controversate în legătură cu comportamentul lui Brown: dacă şi-a ridicat sau nu mâinile sus pentru a se preda şi dacă se îndrepta sau nu spre Wilson când a fost împuşcat fatal de acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe