Ciocniri între manifestanţi şi ofiţerii departamentului de poliţie din Ferguson

Poliţie în Ferguson, Missouri, 19 august 2014
Poliţie în Ferguson, Missouri, 19 august 2014 (Scott Olson/Getty Images)

Cel puţin 40 de manifestanţi s-au adunat în faţa clădirii departamentului de poliţie din Ferguson, SUA, miercuri seara, în jurul orei 21:30 (ora locală). Ei au fost întâmpinaţi de aproximativ 30 de ofiţeri de poliţie echipaţi pentru calmarea unei eventuale revolte.

Protestul s-a desfăşurat fără incidente până când manifestanţii au blocat şoseaua Florissant din faţa secţiei de poliţie. După 5 minute de aşteptare, poliţiştii au împins manifestanţii de pe drum. Situaţii similare s-au repetat de câteva ori şi cel puţin doi manifestanţi au fost arestaţi.

Rasheen Aldridge, membru al Comisiei Ferguson înfiinţată marţi de către guvernatorul statului american Missouri, Jay Nixon, s-a aflat printre manifestanţi. El a declarat că protestul nu a izbucnit dintr-un alt motiv decât acela ca oamenii să îşi manifeste, din nou, nemulţumirea faţă de modul în care poliţia tratează comunitatea.

“O zi ca oricare alta în Ferguson”, a declarat Aldridge.

Manifestanţii au strigat slogane în care cereau acuzarea ofiţerului de poliţie Darren Wilson, care l-a împuşcat fatal pe tânărul de culoare Michael Brown în 9 august 2014.

Brown şi prietenul său Dorian Johnson se plimbau în mijlocul unei străzi când ofiţerul Wilson s-a oprit cu maşina lângă ei şi le-a ordonat să treacă pe trotuar. Brown şi Wilson s-au încăierat prin geamul coborât al maşinii de poliţie, până când s-a tras un foc cu pistolul lui Wilson – fie intenţionat fie accidental în timpul încăierării.

Brown şi Johnson au fugit de la faţa locului. Wilson l-a urmărit pe Brown, şi la un moment dat l-a împuşcat de şase ori, omorându-l. Rapoartele martorilor diferă cu privire la faptul dacă Brown şi-a ridicat sau nu mâinile sus pentru a se preda şi dacă se îndrepta sau nu spre Wilson când a fost împuşcat fatal de acesta.

Un juriu din Missouri urmează să anunţe până la sfârşitul acestei luni o decizie cu privire la faptul dacă ofiţerul de poliţie va fi judecat sau nu.

Circumstanţele uciderii tânărului de culoare au cauzat proteste şi tulburări civile precum şi o atenţie intensă în SUA şi în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe