Abuz de putere la Craiova. Referendumul vizând construirea unor obiective nucleare, tergiversat din nou

Societatea civilă din Craiova acuză Primăria Craiova că face un abuz de putere şi încearcă să îngroape ideea organizării unui referendum vizând construirea unor obiective nucleare la Kozlodui.
Miting de protest antinuclear la Craiova, 5 martie 2016
Miting de protest antinuclear la Craiova, 5 martie 2016 (ACpV)

Asociaţia Civică pentru Viaţă (ACpV) împreună cu Asociaţia Pro Democraţia Club Craiova (APDClub Craiova) şi Grupul de Acţiune Civică (GAC), îşi exprimă indignarea pentru refuzul consecvent al autorităţilor administraţiei locale craiovene de a lua în considerare proiectul referitor la organizarea referendumului local vizând construirea unor noi obiective nucleare la Kozlodui, obiective susceptibile să pună în pericol siguranţa populaţiei.

"Solicitarea organizării referendumului, este susţinută legal de 15.300 craioveni, reprezentând peste 5% din numărul cetăţenilor cu drept de vot. După respingerea de către Consiliul Local (CL), fără o motivaţie relevantă, în data de 24 sept 2015 a proiectului referitor la organizarea referendumului local, acest proiect a fost adaptat de reprezentanţii societăţii civile, inclusiv cu precizările Autorităţii Electorale Permanente, primite în data de 19 februarie 2016. De asemenea, s-au luat în considerare şi recomandări ale unor membri ai administraţiei craiovene de organizarea a referendumului concomitent cu alegerile locale din 2016 pentru a se economisi fonduri bugetare.", arată cele trei asociaţii, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Asociaţiile craiovene amintesc că proiectul organizării referendumului odată cu alegerile locale - astfel încât municipalitatea să nu cheltuie fonduri semnificative pentru acesta - a fost retransmis Primăriei Craiova pe 3 martie 2016, dar fără nici o argumentare nu a fost luat în considerare de către administraţia locală.

Considerăm că, prin acţiunile repetate de tergiversare şi desconsiderare a iniţiativei cetăţeneşti propuse, cu respectarea legii, pe tema referendumului care vizează obiectivele nucleare de la Kozlodui, autorităţile locale craiovene se fac responsabile de abuz de putere nepermiţând craiovenilor ca la data de 5 iunie 2016, odată cu alegerile locale, aceştia să fie chemaţi la urne pentru a fi consultaţi prin referendum, într-o problemă deosebit de importantă pentru cetăţeni.", subliniază ONG-urile.

Cele trei organizaţii avertizează că proiectele nucleare de la Kozlodui au fost contestate, inclusiv în instanţă şi cu câştig de cauză, de către societatea civilă din Bulgaria, iar dezbaterile cu cetăţenii din zonele posibil afectate, organizate de forurile responsabile din România, au fost superficiale şi netransparente.

"Solicităm că autorităţile abilitate ale Statului Român, să se autosesizeze vis-a-vis de acestă încălcare de către administraţia locală de la Craiova a drepturilor.", concluzionează ONG-urile.

Reamintim faptul că Bulgaria plănuieşte construirea unor noi obiective nucleare la nici 4 kilometri de graniţa cu România şi anume: construirea unui megadepozit de deşeuri radioactive (350000 tone), realizarea unei noi unităţi nucleare de 1200MW, prelungirea duratei de funcţionare, cu 20 ani, a reactoarelor 5 şi 6.

Cum dezbaterile pe acest subiect au fost un simulacru, peste 15.000 de craioveni au cerut referendum, preocupaţi de siguranţa lor şi a ţării. Edilii Craiovei le-au respins cererea, invocând motive halucinante precum „de ce vreţi referendum pentru Kozlodui, când, în definitiv şi maşinile şi vacile poluează, dar nu se face referendum pentru aşa ceva?” sau “şi ce se întâmplă dacă lumea nu vine la referendum şi apoi ne trage la răspundere Curtea de Conturi pentru banii cheltuiţi.”

Pentru a contracara "raţiunile" de natură financiară invocate de municipalitate, cetăţenii au cerut organizarea referendumului odată cu alegerile locale, însă demersul lor a rămas, cel puţin deocamdată, fără rezultat.