Aceleaşi gene care predispun la schizofrenie favorizează şi consumul de canabis (studiu)

Droguri
Droguri (photos.com)

Aproximativ o persoană din o sută, la nivel mondial, suferă de schizofrenie, iar conform unui nou studiu, genele care măresc riscul de apariţie a acestei boli psihice favorizează şi consumul de canabis, informează marţi Reuters.

Acest studiu a fost realizat pe mai mult de 1.000 de subiecţi consumatori de canabis. Rezultatul confirmă o serie de studii precedente care făceau legătura între schizofrenie şi consumul de canabis, dar indică faptul că această asociere este legată de activitatea aceluiaşi set de gene şi nu este o legătură de tip cauzal, în care consumul de canabis ar duce la un risc crescut de schizofrenie.

Canabisul este cel mai popular drog ilegal din lume, iar consumul său este mai ridicat în cazul persoanelor care suferă de schizofrenie.

Alte studii 'susţin că riscul de schizofrenie creşte în contextul consumului de canabis. Studiul nostru nu exclude acest lucru, ci indică şi posibilitatea existenţei unei alte asocieri, într-o direcţie diferită - şi anume că predispoziţia pentru schizofrenie măreşte şi probabilitatea consumului de canabis la acelaşi individ', a explicat Robert Power, coordonatorul acestui studiu desfăşurat la Institutul de Psihiatrie din cadrul King's College din Londra.

Schizofrenia este o afecţiune comună şi foarte gravă, ce afectează aproximativ 1/100 persoane. Această afecţiune începe de obicei spre sfârşitul adolescenţei sau în primii ani de maturitate, iar cele mai comune simptome sunt perturbările de gândire, limbaj şi percepţie. De multe ori persoanele care suferă de schizofrenie trec prin episoade psihotice în care aud voci sau au iluzii optice.

Cauzele exacte ale schizofreniei nu sunt cunoscute, dar conform ultimelor studii, ar putea fi vorba despre un concurs de factori genetici, psihologici şi de mediu care duc la creşterea riscului de îmbolnăvire pentru anumite categorii de persoane.

Există şi unele studii care au identificat o serie de factori genetici de risc asociaţi schizofreniei, fiecare dintre aceştia crescând câte puţin riscul ca o persoană să sufere de această afecţiune psihică.

Consumul de canabis este asociat frecvent cu schizofrenia, dar există o dezbatere între oamenii de ştiinţă dacă această asociere este legată direct de consumul acestei substanţe sau dacă este vorba despre existenţa unui set de gene ale cărui variaţii îi predispun pe oameni atât la consumul de canabis cât şi la îmbolnăvirea de schizofrenie.

Acest nou studiu, publicat în ultimul număr al revistei Molecular Psychiatry, a fost realizat pe 2.082 de oameni sănătoşi, dintre care 1.011 consumatori de canabis. În cadrul studiului a fost măsurat profilul de risc genetic al fiecărui subiect de a suferi de schizofrenie (a fost evaluat numărul de gene care au legătură cu schizofrenia din bagajul genetic al fiecăruia).

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele predispuse genetic la schizofrenie sunt predispuse şi la consumul de canabis, iar acest consum este mai ridicat decât în cazul persoanelor care nu prezintă variaţii genetice cu risc de schizofrenie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură