Acordul de încetare a focului intrat în vigoare în Siria

Un armistiţiu intermediat de SUA şi Rusia a intrat în vigoare la nivel naţional în Siria, cu excepţia zonelor controlate de jihadişti. Un grup de monitorizare a declarat că pe moment calmul domneşte în ţară, deşi nu toate părţile implicate în conflict au semnat oficial acordul.
Un bărbat sirian trece pe lângă clădiri distrus în cartierul Bab al-Hadid din oraşul Alep, 2 mai 2016.
Un bărbat sirian trece pe lângă clădiri distrus în cartierul Bab al-Hadid din oraşul Alep, 2 mai 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.09.2016

Acordul de încetare a focului în Siria a intrat în vigoare luni la ora locală 7 p.m. (1600 UTC) pe baza unui acord anunţat vinerea trecută de către SUA şi Rusia.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie cu sediul în Marea Britanie ce monitorizează conflictul din Siria printr-o reţea de surse aflate la sol, a declarat pentru Reuters că în prezent domină calmul, deşi directorul Rami Abdulrahman a precizat că au avut loc unele bombardamente desfăşurate atât de forţele guvernamentale cât şi de rebeli în nord-vestul ţării.

Secretarul de stat american John Kerry a declarat, la rândul său, că aparent luptele s-au redus în intensitate, dar a avertizat în ceea ce priveşte optimismul exagerat.

“Primele rapoarte susţin că există o oarecare reducere a violenţelor, în timp ce unele rapoarte discută despre lupte ce au loc aici şi acolo, deşi este mult prea repede să tragem vreo concluzie definitivă”, a declarat el reporterilor la Departamentul de Stat în Washington.

Armistiţiul anunţat vineri reprezintă cea de-a doua tentativă în acest an din partea Washingtonului şi Moscovei de a pune capăt luptelor în războiul sirian vechi de peste 5 ani, în care regimul preşedintelui Bashar al-Assad, susţinut de Rusia, Iran şi grupul libanez Hezbollah, se luptă atât cu grupuri jihadiste precum Statul Islamic precum şi cu grupuri rebele mai moderate susţinute de Occident ce doresc schimbarea regimului.

Acordul urmăreşte în primul rând să permită accesul ajutoarelor umanitare la civilii blocaţi de lupte, în special în oraşul asediat Alep. În plus, acordul urmăreşte să faciliteze operaţiuni comune SUA-Rusia împotriva Statului Islamic sau a grupului Fateh al-Sham, un fost aliat al grupului terorist Al-Qaeda, care nu sunt acoperite de acord.

Rusia a declarat că primele 48 de ore de încetare a focului ar putea fi reînnoite cu altele 48 dacă acordul dă roade. Un oficial senior rus a precizat că, deşi va respecta armistiţiul, Moscova va continua să bombardeze grupurile pe care le consideră teroriste.

Armata siriană a declarat că un “regim al calmului” timp de şapte zile va fi creat pe cuprinsul ţării, dar a adăugat că îşi rezervă dreptul de a răspunde la orice încălcare a acordului de către “grupurile înarmate”.

Grupurile rebele încă nu au declarat oficial dacă susţin sau nu acordul, dar unele surse rebele au indicat că îl vor susţine.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a cerut luni tuturor părţilor implicate în conflict să respecte acordul, susţinând că acesta reprezintă “o şansă, cel puţin pe jumătate realistă, pentru obţinerea unui ajutor pentru oamenii afectaţi din Siria”.

Cu doar câteva ore înainte ca acordul să intre în vigoare, preşedintele Assad a promis că va recupera controlul asupra întregii ţării, fără să facă vreo menţiune la adresa armistiţiului.

Războiul din Siria a provocat moartea a peste 290.000 de persoane şi a forţat alte câteva milioane să părăsească domiciliul şi să plece în alte locuri din ţară sau în afara ei începând cu 2011. Câteva runde de negocieri pentru pace au eşuat până acum să pună capăt conflictului sângeros din ţara arabă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor