Acţiunile chineze continuă să se prăbuşească în ciuda măsurilor luate de Beijing

Un investitor scrie date pe palmă la o bursă din Kunming, capitala provinciei chineze sud-vestice Yunnan.
Un investitor scrie date pe palmă la o bursă din Kunming, capitala provinciei chineze sud-vestice Yunnan. (Captură Foto)

Acţiunile chineze s-au prăbuşit brusc marţi, în ciuda măsurilor de susţinere dezlănţuite de Beijing în ultimele câteva zile. Premierul chinez Li Keqiang a “omis” să menţioneze haosul existent pe piaţă într-o declaraţie privind starea economiei ţării, potrivit Reuters.

Înainte de deschiderea pieţei, Li a declarat în comentarii postate pe un website guvernamental că autorităţile chineze sunt sigure că au abilitatea de a face faţă provocărilor pe care le înfruntă economia ţării, dar nu a menţionat nimic despre faptul că acţiunile chineze au înregistrat o cădere dramatică de aproximativ 30% în ultimele 3 săptămâni, începând cu mijlocul lunii iunie.

După o mică pauză înregistrată luni, indicele CSI300 al celor mai mari companii înscrise pe bursele din Shanghai şi Shenzhen a înregistrat un declin de 4,4 procente în cadrul tranzacţiilor de marţi dimineaţa, în timp ce indicele Shanghai Composite a scăzut cu 3,2%.

Investitorii sunt tot mai îngrijoraţi în legătură cu volatilitatea pieţelor de acţiuni din China, temându-se că ar putea avea loc o prăbuşire totală care va destabiliza cea de-a doua economie a lumii.

În încercarea de a linişti haosul de pe piaţă, guvernul chinez a aplicat o restricţionare a emisiunilor de acţiuni noi şi a forţat brokerii şi managerii de fonduri să promită că vor cumpăra acţiuni de cel puţin 120 de miliarde de yuani cu ajutorul Autorităţii Financiare din China, care dispune de o linie directă de credite din partea Băncii Centrale.

Spre deosebire de alte pieţe majore de acţiuni, conduse de manageri profesionişti, tranzacţiile investitorilor persoane fizice constituie aproximativ 85% din piaţa Chinei, un factor care contribuie la volatilitatea ridicată a acţiunilor chineze.

Comercianţii sunt tot mai neliniştiţi în privinţa numărului neobişnuit de mare de companii chineze care cer ca acţiunile lor să fie suspendate din procesul de tranzacţionare, temându-se ca multe dintre ele urmăresc să se protejeze de tulburările existente pe piaţă.

Aproximativ un sfert din cele aproape 2.800 de companii listate pe bursele din Shanghai şi Shenzhen au făcut luni cerere de suspendare a tranzacţionării, iar marţi Shanghai Securities News a declarat că alte 200 de companii au anunţat o astfel de suspendare.

Declinul rapid al bulei pe piaţa chineză a acţiunilor este o problemă pentru preşedintele chinez Xi Jinping şi liderii de rang înalt ai Chinei, care încearcă în mod disperat să evite o încetinire economică tot mai accentuată.

Forurile chineze de stat pentru reglementarea garanţiilor au recunoscut că pieţele erau deja afectate înainte să se înregistreze actuala scădere, care a scăpat de sub control.

O reducere surpriză a ratei dobânzilor, aplicată de Banca Centrală a Chinei la sfârşitul lunii iunie, şi alte măsuri de stabilizare nu ajută prea mult la liniştirea investitorilor.

Subliniind scepticismul care există în afara Chinei continentale în privinţa sustenabilităţii noilor măsuri luate de guvernul chinez, acţiunile companiilor chineze de brokeraj înregistrate la bursa din Hong Kong au suferit pierderi semnificative în cursul zilei de luni.

În plus, 28 de companii care au primit aprobarea de a lansa Oferte Publice Iniţiale (IPO-uri) au anunţat că şi-au suspendat planurile, adaugă Reuters.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie