Activist orb pentru drepturile omului condamnat la inchisoare in China

Activistii pentru drepturile omului din China sunt suprimati daca ajuta oamenii nevinovati. Saptamana trecut activistul orb Chen Guangcheng a fost condamnat la 4 ani si 3 luni pe baza unor acuzatii false.
Activistii pentru drepturile omului din China sunt suprimati daca ajuta oamenii nevinovati. Saptamana trecut activistul orb Chen Guangcheng a fost condamnat la 4 ani si 3 luni pe baza unor acuzatii false. (The Epoch Times)

Un tribunal chinez a condamnat joi la 4 ani si 3 luni de inchisoare un activist orb pentru drepturile omului dupa ce l-a gasit vinovat pentru distrugerea proprietatii si subminarea traficului intr-un protest dintr-un sat, a declarat mass media de stat. In cazul activistilor din China, regimul comunist deseori ii acuza fara nici o baza cu distrugerea proprietatii publice si subminarea ordinii sociale.

Chen Guangcheng, care a fost judecat vinerea trecuta in lipsa avocatului sau, a castigat atentia internationala dupa publicarea in anul trecut a unor stiri despre oficialii din provincia chineza estica Shandong care au executat avorturi fortate pentru a controla populatia.

Anuntul tribunalului districtului Yinan din Shandong a venit ca un soc pentru sotia lui Chen, Yuan Weijing, care a nu a fost anuntata de sentinta.

“Stiam ca il vor condamna chiar daca nu e vinovat dar nu am crezut ca va primi o pedeapsa asa de mare,” a declarat ea agentiei Reuters.

Avocatul lui Chen, Xu Zhiyong, a declarat ca tribunalele trebuiau sa anunte familia si avocatul acuzatului inainte sa anunte verdictul dar nimeni nu a primit nici un anunt.

Cazul lui Chen a devenit un simbol al luptei dintre guvernul chinez si activistii pentru drepturile omului.

Xu si alti doi avocati de aparare au fost inchisi sub acuzatia de furt in timp ce se pregateau sa il apere pe Chen saptamana trecuta. La o audiere in luna iulie care a fost anulata in ultimul moment, sustinatorii lui Chen s-au inclestat cu politia si oficialii.

“Procesul a fost ilegal. El nu a primit apararea legala care i se cuvenea,” a declarat un alt avocat al apararii, Li Fangping. “Acest lucru arata lipsa legii in Yinan.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe