Procesul activistului chinez este amanat iar sustinatorii sai hartuiti

Dnul Chen Guangcheng, un activist al drepturilor omului
Dnul Chen Guangcheng, un activist al drepturilor omului

BEIJING — Procesul unui activist chinez orb pentru drepturile omului, care a expus avorturile si sterilizarile fortate, a fost amanat deoarece procurorii nu dispuneau de suficiente dovezi, a declarat joi avocatul activistului.

In fata tribunalului, in provincia estica Shandong, aproximativ 40-50 de suporteri ai lui Chen Guangcheng s-au inclestat cu oameni pe care ei i-au descris ca fiind batausi si politisti civili.

Chen este acuzat de distrugerea proprietatii publice si subminarea traficului, acuzatii despre care sustinatorii lui spun ca sunt un pretext pentru a-l persecuta deoarece a atras atentia internationala asupra masurilor fortate de planificare a familiei conform politicii “unui singur copil” existente in China.

El a fost acuzat si arestat oficial in iunie dar a fost in detentie sau sub arest la domiciliu din septembrie trecut.

Procurorii au cerut o amanare deoarece le lipseau dovezile, a declarat Li Jinsong, avocatului lui Chen, adaugand ca el s-a gandit ca este un semn pozitiv care a sustinut opinia apararii ca acuzatiile sunt nefondate.

“Acest lucru arata ca procurorii districtului Yinan au realizat deja ca dovezile impotriva lui Chen Guangcheng sunt insuficiente si trebuie suplimentate,” a declarat Li.

Dar activistii din Beijing, satenii si orbii care s-au adunat in fata tribunalului pentru a-si arata suportul au declarat ca au fost loviti de oameni in civil care le-au spart aparatele foto si camerele video si le-au lovit masinile cu pietre.

Politia a sosit doar dupa 45 de minute, a declarat Zhao Xin, unul dintre activisti, care a adaugat ca satenii locali aflati printre ei i-au recunoscut pe unii dintre cei descrisi ca “huligani” si “batausi ai mafiei” ca fiind politisti locali.

Inclestarea de la tribunal a fost cea mai recenta dintr-o serie de hartuiri a suporterilor lui Chen.

Avocatii si activistii care doresc eliberarea lui Chen au fost fortati sa anuleze o conferinta de presa in iunie sub presiunea autoritatilor. Mai tarziu in acea luna, avocatii care au incercat sa il viziteze pe Chen si pe familia acestuia au fost hartuiti si li s-a interzis sa intre in satul lui Chen.

Li, avocatul principal al lui Chen, a declarat ca a reusit sa se intalneasca cu Chen timp de o ora miercuri pentru a discuta despre marturia martorilor.

Organizatia din New York Human Rights Watch a declarat ca detentia lui Chen este arbitrara si ca acesta a fost supus abuzurilor fizice de catre politie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe